Naslovna Novosti Australija planira da pošalje lovce-bombardere F/A-18 Hornet u Ukrajinu

Australija planira da pošalje lovce-bombardere F/A-18 Hornet u Ukrajinu

1
fa 18 hornet 1
fa 18 hornet 1
google news

Ukrajina i Australija aktivno pregovaraju o mogućoj isporuci lovaca F/A-18 Hornet.

Prema iznetim podacima, reč je o letelicama koje su već povučene iz upotrebe i koje su pod kontrolom bivših pilota australijskih vazduhoplovnih snaga. O tome svedoče informacije objavljene u Australian Financial Review.

U ovom trenutku još nisu odobreni detaljni uslovi za isporuku lovaca F/A-18 na teritoriju Ukrajine. Međutim, postoji velika verovatnoća da će ove letelice biti stavljene na raspolaganje ukrajinskoj vladi.

Australian Financial Review naglašava da su SAD, kao vlasnik prava intelektualne svojine na lovce F/A-18 Hornet, već izrazile saglasnost za transfer ovih aviona Ukrajini.

Pretpostavlja se da bi lovci mogli da budu isporučeni Ukrajini u naredna četiri meseca. Međutim, treba napomenuti da su neke od ovih letelica pogodne samo za rezervne delove.

Osim toga, u uslovima mogućeg sporazuma o snabdevanju pominje se ograničenje upotrebe lovaca van vazdušnog prostora Ukrajine. U slučaju kršenja ovog uslova, saveznici Ukrajine mogu prekinuti servisiranje prebačene opreme, napominje list.

Još jedan važan aspekt istaknut tokom razgovora je nedostatak ukrajinskih pilota sposobnih da upravljaju borbenim avionima F/A-18.

raaf fa 18 hornet
RAAF F/A-18 Hornet

U svetlu ove činjenice, australijska strana predlaže da podeli ne samo vojne sisteme naoružanja, već i da omogući ukrajinskom vazduhoplovstvu da koristi usluge svojih pilota, koji su sada penzionisani.

Pored Australije, ukrajinske vlasti su poslale zvaničan zahtev Helsinkiju da se razgovara o mogućnosti prebacivanja lovaca F/A-18 Hornet, još u martu mesecu.

Navodno je na ovaj način Ukrajina reagovala na reči finske premijerke Sane Marin o mogućnosti da se razgovara o ovom pitanju.

24 borbeno-spremna F/A-18 Horneta stoje u Australiji

Australija gradi moćnu borbenu vazduhoplovnu flotu američkih stelt lovaca Lockheed Martin F-35 Lightning II. Shvatajući Kinu kao veliku pretnju, uglavnom zbog indoktrinacije SAD, Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo (RAAF) koristi svoju šansu da izgradi autoritet u regionu.

Velika vest se očekuje za australijske vazdušne asove ove godine. Prema preliminarnim procenama, 2023. godine RAAF će postići punu operativnu borbenu gotovost svojih 60 F-35.

F-35 su došli u Australiju da zamene zastarelu flotu F/A-18 Super Horneta koji su dugo čuvali australijsko nebo. Oni više nisu potrebni i Kanbera ih je ukinula poslednjih godina.

Pre godinu dana Australija je prodala Kanadi neke od svojih Horneta. 12 F/A-18A i šest dvoseda F/A-18B odleteli su u Otavu da popune Kraljevsko kanadsko vazduhoplovstvo [RCAF]. Kanadi su navodno bili potrebni za održavanje operativne spremnosti dok kanadski F-35 ne počnu redovno da pristižu.

Međutim, najmanje 24 F/A-18 Super Hornet-a ostala su u australijskim hangarima. Oni više ne lete i više se ne koriste ni za trening, već skupljaju prašinu. Ovi lovci su operativno spremni jer su leteli do pre dve-tri godine. Štaviše, Australijski Horneti su pretrpeli ozbiljnu modifikaciju, što im još više povećava vrednost.

Australijski F/A-18 su nadograđeni na nivo A++. Pod njihovim krilima je i dalje naoružanje dostojno odbrane australijske teritorije. Reč je o raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM i ASRAAM koje mogu da odgovore na svaku pretnju koja dolazi iz vazduha.

fa 18 super hornet agm 88g
F/A-18 Super Hornet ispaljuje AGM-88G

Naravno, postoji oružje koje može da napadne kopnene ciljeve, kao što su rakete Paveway II, JDAM-ER, AGM-158 JASSM i Harpoon. Poslednja dve su čak vođena stelt tehnologijom.

Šta sve Australija može da uradi sa njima? Prodaja u viđenom stanju, prodaja rezervnih delova ili slanje u Ukrajinu. F/A-18 bi mogao biti opravdanje Vašingtona da ne pošalje F-16 Viper u Ukrajinu.

Australijski avioni su u potpunosti sposobni da vode borbu izvan vizuelnog dometa, kao i po koju bitku vazduh-vazduh sa pojedinim ruskim MiG-ovima ili Suhojima. Iako će biti potrebno vreme da se ukrajinski piloti obuče da upravljaju australijskim “stršljenima”.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version