Naslovna Novosti Bolji od Patriota? PVO S-350 Vitez oborio ukrajinski avion dok je radio...

Bolji od Patriota? PVO S-350 Vitez oborio ukrajinski avion dok je radio u potpuno automatskom modu

28
s 350 vitez
s 350 vitez
google news

Nekoliko meseci nakon svog prvog pojavljivanja u blizini Ukrajine u avgustu prošle godine, ruski hvaljeni PVO sistem S-350 Vitez postigao je dostičnuće bez presedana obaranjem ukrajinskog aviona u „automatskom režimu“.

Ruski protivvazdušni raketni sistem S-350 Vitez oborio je ukrajinski avion u zoni sukoba u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera. Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je i da je ovaj način rada prvi put u svetu testiran u borbenim uslovima.

„Protivvazdušni raketni sistem Vitez u zoni Specijalne vojne operacije prvi put u svetu u borbenim uslovima izveden je potpuno automatski, bez učešća operatera u otkrivanju, praćenju i gađanju ukrajinskih vazduhoplovnih ciljeva. Rakete sistema oborile su nekoliko ukrajinskih borbenih aviona i dronova“, rekao je sagovornik agencije.

On je dodao da je borbena posada, istovremeno, samo kontrolisala rad kompleksa.

Neimenovani izvor kome je pristupila RIA Novosti objasnio je: „Automatski režim je implementiran na osnovu principa da osoba ne poništava odluke elemenata veštačke inteligencije kompleksa u okviru novonastale situacije vazdušne borbe, odnosno operatera. jednostavno se nije mešao u rad kompleksa, čime je potvrđen radni algoritam koji je mašina odabrala.”

Sagovornik je naveo da je „Vitez” istovremeno radio u aktivnom i pasivnom radarskom režimu. Ovaj metod u suštini povećava otpornost kompleksa na buku i njegovu sposobnost da otkrije i klasifikuje mete. Događaj dolazi mesecima nakon što je sistem prvi put raspoređen duž linija fronta.

U avgustu 2022, vizuelni dokazi koji su se pojavili na društvenim mrežama sugerišu da je sistem protivvazdušne odbrane S-350 Vitez raspoređen u vazdušnoj bazi manje od 70 km od granice sa Ukrajinom nekoliko dana nakon što je Ukrajina počela da udara na ruske vojne objekte na Krimu, uključujući zloglasni napad po vazduhoplovnoj bazi Saki na jugu Krima.

Prema informacijama objavljenim na ruskoj društvenoj mreži „vKontakte“ 14. avgusta 2022. godine, usledilo je prvo operativno raspoređivanje ruskih oružanih snaga sa novim PVO raketnim sistemom S-350 Vitez za zaštitu aerodroma u ratu u Ukrajini.

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane (MO) Rusije u januaru 2022. godine, raketni sistem PVO S-350 isporučen je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije u četvrtom kvartalu 2021. Pozivajući se na izvor iz ruskog MO, S-350 je takođe raspoređen u južnim oblastima Ruske Federacije, uključujući i poluostrvo Krim.

Šta znamo o ruskom S-350 Vitez?

S-350E Vitez 50R6 je novi mobilni odbrambeni sistem zemlja-vazduh koji je dizajnirala, razvila i proizvodi u Rusiji odbrambena kompanija Almaz-Antej. Predstavljen je javnosti 2013. godine na Ruskom avio-sajmu u Moskvi. Novi sistem PVO takođe uključuje napredniji radar i lanser sa 16 projektila u poređenju sa samo četiri na starom S-300 sovjetske proizvodnje.

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane (MO) Rusije u januaru 2022. godine, raketni sistem PVO S-350 isporučen je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije u četvrtom kvartalu 2021. Pozivajući se na izvor iz ruskog MO, S-350 je takođe raspoređen u južnim oblastima Ruske Federacije, uključujući i poluostrvo Krim.

Bateriju S-350 čine komandno-kontrolno vozilo 50K6, sistem za upravljanje vatrom 50N6A sa radarom za mete i osmatranje, relejna stanica za komunikaciju i do tri vozila TEL (Transporter Erector Launcher) sa 12 raketa spremnih za paljbu. Rakete su 9M96E ili dve rakete kratkog dometa 9M100 koje zamenjuju jednu raketu 9M96E.

Raketa za S-350E Vitez 50R6 je vođena raketa 9M96 koja je prvobitno projektovana za sistem S-400. Ova raketa se može koristiti protiv vazdušnih i balističkih ciljeva sa dometom gađanja od 1,5 do 120 km i visinom od 10 do 30.000 m. Poseduje pasivno IR navođenje. 9M96 je dvonamenska protivraketna i protivvazdušna raketa. S-350 takođe može ispaliti vođenu raketu 9M100 za uništavanje aviona, bespilotnih letelica i krstarećih projektila.

S-350E Vitez 50R6 uključuje:
  • Tri lansirna kamiona 50P6
  • Sistem za upravljanje vatrom sa ciljanim i osmatračkim radarom 50N6A
  • Komandno-kontrolno vozilo 50K6
  • Relejna stanica za komunikaciju

PVO sistem S-350 Vitez je u stanju da detektuje i prati do 40 ciljeva istovremeno, dok gađa osam njih sa dve rakete po meti. Sve komponente S-350 Vitjaza su montirane na šasiji kamiona BAZ-6909 8×8.

Bolji od Patriota?

I ne samo to, vojni ekspert Viktor Murahovski nazvao je Viteze ubicama američkih raketa Tomahawk ali i britansko francuskih Storm Shadow, nedavno poslate Ukrajini. U to vreme, Murahovski je predložio povezivanje sistema protivvazdušne odbrane Prometej, Vitez, Pancir i druge u jedinstvenu mrežu kako bi zaštitio Rusiju „kišobranom“ koji bi bio gotovo neprobojan.

Drugi ruski vojni ekspert Aleksandar Mihajlov rekao je da je ruski S-350 mnogo precizniji od raketnog odbrambenog sistema Patriot, koji je sada operativan u Ukrajini. On je rekao da je protivvazdušni raketni sistem „Vitez“ uporediv sa američkim raketnim sistemom „Patriot“ u pogledu funkcionalnih karakteristika, ali ruske rakete lete brže i imaju sposobnost da pogode nisko leteće ciljeve.

„Patriot ne obara mete koje lete na visini manjoj od 100 metara, dok Vitez obara mete na visini od 10 metara i više“, naveo je Rus.

28 KOMENTARA

  1. Billy The Kid dali ste čuli za vazduhoplove i borbu protiv njih ili znate samo za borbu protiv svega što je Jugoslovensko???

  2. Eeee, kada nam je 2015 god. V.V. PUTIN nudio Srbiji ( AV ) da kupi VS S 350 Vitez, BM 30 – SMERČ, Pancir S1,i mnoge druge sisteme… AV je kupio samo Pancir S1. Da smo tada po povoljnim cijenama sve ovo kupili i na vrijeme dostavili u Srbiju, sada bi Srbija bila mnogooo sigurnija i čuvala svoje nebo i državu !!! AV je pravio mnogo pametan ( stručnjak ) pa smo se zaglibili ni tamo – ni ovamo ( pogotovo sa FKE )?!!! A Srbija i dalje ugrožena iz vazduha !!! Ma strašnoooo !!! Srbija je imala dovoljno godina ili vremena da dopremi i da se naoruza savremenim sistemima ( odbrambenim – ofanzivnim ) do zuba i to baš iz Rusije. Sada je kasno za sve, a mi Srbi ponovo nikada ugroženiji ??!!! Imam osjećaj da se Srbija ( politički vrh ) 99 % okrenula ka NACInato ??!!!!!! Teško nama..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version