Naslovna Novosti Poljska ubedila Italiju da pošalje raketni razarač u Baltičko more kako bi...

Poljska ubedila Italiju da pošalje raketni razarač u Baltičko more kako bi se osećala “sigurnije”

0
caio duilio razarac
caio duilio razarac
google news

Italijanski razarač Caio Duilio stigao je u poljsku luku Gdinja kako bi ojačao protivvazdušnu odbranu i zaštitio najvažnije infrastrukturne tačke Poljske, objavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak na Tviteru.

Razarač Caio Duilio ima mnoštvo protivvazdušnih i protivraketnih sistema, koji će ojačati obalsku odbranu Poljske. „Dolazak italijanskog broda je rezultat mojih razgovora sa Gvidom Krozetom, italijanskim ministrom odbrane. Italijani će ojačati našu protivvazdušnu odbranu najmanje šest meseci“, dodao je Blaščak.

Blaščak je u subotu tvitovao fotografiju italijanskog razarača. „Italijanski saveznički vođeni raketni razarač Caio Duilio stigao je u Poljsku… ojačaće odbranu poljske obale i zaštitu kritične infrastrukture Poljske“, napisao je zamenik poljskog ministra odbrane.

Italija proširuje svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a. Ove godine će rasporediti oko 3.400 vojnika.

„Ministarstvo odbrane će nastaviti sa uverenjem da učestvuje u inicijativama na istočnom krilu koje sprovodi NATO: ovde je posvećenost značajna i predviđa opšti maksimum od oko 3.400 ljudi do 2023. godine, što se, u smislu sredstava, prevodi u otprilike 600. kopnena vozila i oprema, pet mornaričkih jedinica i tridesetak vazdušnih sredstava“, rekao je ranije italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

„Za 2023. planirano je i raspoređivanje mornaričke jedinice sa vazdušnim i protivraketnim odbrambenim kapacitetima u Baltičkom moru, kao doprinos konsolidaciji poljskog vazdušnog prostora i evroatlantskog područja“, rekao je Gvido Krozeto.

finska ušla u nato

Trenutno se NATO fokusira na bezbednost u Atlantiku, Severnom moru i Baltičkom moru. Vežba “Formidable Shield 2023” počela je 8. maja u Norveškom moru i severnom Atlantiku i trajaće do 26. maja. Manevre izvode brodovi Kraljevske mornarice i NATO-a.

HMS Defender i HMS Kent su deo udarne snage koja uključuje više od 20 brodova, 35 aviona i 4.000 pripadnika 13 NATO saveznika i partnera.

Caio Duilio je italijanski razarač koji pripada klasi Orizzonte. Izgrađen je od strane italijanske brodogradilišne kompanije Fincantieri i uveden je u službu Italijanske mornarice 2009. godine. Ime je dobio po antičkom rimskom generalu Gaju Duiliju, poznatom po svojoj pobedi u bici kod Milazza 260. godine pre nove ere.

Evo nekih glavnih karakteristika razarača Caio Duilio:

  1. Dimenzije i pogon: Caio Duilio je dug oko 152 metra i ima deplasman od oko 7.500 tona. Pokreće ga gasno-turbinski pogonski sistem koji mu omogućava da postigne brzinu veću od 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat).
  2. Sistemi borbe: Razarač je opremljen integrisanim sistemom borbe koji uključuje napredne radare, sonare, sisteme za protivvazdušnu i protivbrodsku odbranu. Može se koristiti u scenarijima protivvazdušnog, protivraketnog i protivbrodskog ratovanja.
  3. Naoružanje: Razarač je naoružan raketnim sistemom PAAMS sa 48 vertikalnih lansera protivvazdušnih raketa Aster dometa do 120 km. Brod takođe ima osam lansera protivbrodskih raketa Otomat i opremljen je topovima od 25 mm i 76 mm i lanserima torpeda.
  4. Protivvazdušna sposobnost: Razarač može pružiti naprednu protivvazdušnu odbranu kako za sebe tako i za druge mornaričke jedinice. Može lansirati protivvazdušne rakete za presretanje dugodometnih vazdušnih pretnji.
  5. Multinacionalne operacije: Caio Duilio je učestvovao u raznim multinacionalnim misijama, uglavnom u operacijama pomorske straže i na suzbijanju piraterije. Učestvovao je u vojnim vežbama sa drugim mornaricama i polovio u različitim delovima sveta.
  6. Posada: Razarač može primiti posadu od oko 200 članova, uključujući oficire i mornare.

Caio Duilio predstavlja jedan od vrhunskih brodova Italijanske mornarice. Njegova fleksibilnost, sposobnosti odbrane i projekcija pomorske snage čine ga dragocenim resursom za vojne operacije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version