Naslovna Novosti Očekuje se da će sredstva pomoći Ukrajini isteći do sredine leta

Očekuje se da će sredstva pomoći Ukrajini isteći do sredine leta

Bela kuća planira da zatraži od Kongresa da odobri više

0
bajden i zelenski
bajden i zelenski
google news

Poslednjem ogromnom paketu pomoći koji je Kongres odobrio Ukrajini ostalo je oko šest milijardi dolara, za koje se očekuje da će biti potrošene do sredine leta, izvestio je Politiko u ponedeljak.

Do sada su SAD odobrile oko 113 milijardi dolara potrošnje na rat u Ukrajini, što uključuje vojnu pomoć, direktnu budžetsku pomoć, obuku, finansiranje raspoređivanja američkih trupa u istočnoj Evropi i druge vrste pomoći.

Kada presuši poslednjih 6 milijardi dolara, Pentagon neće moći da isporuči više oružja Ukrajini. To znači da se očekuje da će Bela kuća uskoro zatražiti od Kongresa da odobri veću potrošnju na rat.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je za POLITICO da Bela kuća razgovara o novom paketu i da će ga tempirati kako bi oružje moglo da nastavi da teče u Ukrajinu. Zvaničnik je rekao da je administracija „potpuno posvećena” podršci Kijevu u ratu „na duge staze”.

U izveštaju POLITICO-a se navodi da masovni paketi pomoći Ukrajini možda neće biti tako laki da se provuku kroz Kongres kao ranije, navodeći debatu o gornjoj granici duga i neslaganje male, ali značajne grupe republikanaca. Međutim, većina republikanaca podržava naoružavanje Ukrajine, uključujući rukovodstvo republikanske partije, koje je kritikovalo predsednika Bajdena zato što nije poslao oružje i borbene avione većeg dometa.

„Iako postoje različiti glasovi, velika većina republikanaca u Senatu, a verovatno i u Predstavničkom domu, čvrsto veruje da nam je potrebna Ukrajina da pobedi i da je ishod nešto što je važno ne samo za taj region, već za Sjedinjene Države i naše interese nacionalne bezbednosti“, rekao je senator Lindzi Grejem.

Na strani demokrata praktično nema opozicije naoružavanju Ukrajine. Iako u Kongresu još uvek postoji snažna podrška naoružavanju Ukrajine, jastrebovi u Vašingtonu su zabrinuti da bi ona mogla da opadne ako ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva ne uspe.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version