Naslovna Novosti Zelenski kaže da treba paziti na front, ali ne iznosi detalje: “Uskoro...

Zelenski kaže da treba paziti na front, ali ne iznosi detalje: “Uskoro će se videti rezultati kontraofanzive”

0
zelenski kaze da treba paziti na front ali ne iznosi detalje uskoro ce se videti rezultati kontraofanzive
zelenski kaze da treba paziti na front ali ne iznosi detalje uskoro ce se videti rezultati kontraofanzive
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu u Rimu da će se uskoro videti rezultati predstojeće kontraofanzive, ali nije želeo da iznosi detalje o operaciji jer to „neće pomoći Ukrajina“.

„Uskoro će biti preduzeti važni koraci“, rekao je Zelenski na italijanskoj televiziji RAI, posle celodnevnog boravka u glavnom gradu Italije, gde se sastao sa predsednikom Serđom Matarelom i premijerom Đorđom Melonijem, kao i papom Franjom.

Upitan o detaljima operacije, Zelenski nije želeo da ih precizira, rekavši da to neće pomoći Ukrajini, ali je naveo: „Pripremamo se sa puno posvećenosti i preduzećemo važne korake. Veoma smo motivisani. Ne mogu da odgovorim „o vremenu i metodama, ali videćete rezultate, verujemo u pobedu”.

On je naveo i da „ako padne Ukrajina, sledeći korak su Moldavija i baltičke zemlje”. „Zamislimo da Putin stigne u zemlje NATO. Možda ne u Italiju, ali će poslati vaše sinove da se bore u odbrani NATO zemalja. Bolje je pomoći Ukrajini nego slati svoju decu u rat“, on je rekao.

Zelenski je papi poklonio pancir sa likom Device Marije. Kako se navodi, Zelenski je poglavaru svih katolika poklonio pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a koji je kasnije naslikan likom Device Marije.
Zelenski je papi poklonio pancir sa likom Device Marije. Kako se navodi, Zelenski je poglavaru svih katolika poklonio pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a koji je kasnije naslikan likom Device Marije.

Povodom gubitaka EU od uvoza pšenice iz Ukrajine, Zelenski je rekao: „Nadoknadićemo sa EU ono što proizvođači gube“, jer „Ukrajina je već Evropa“.

U sastancima sa Matarelom i Melonijem, Zelenski je obezbedio punu podršku Italije Kijevu, kako u vezi sa ratom, tako i u njegovim težnjama da se pridruži EU i NATO.

„Za nas je veoma važno da budemo deo EU”, objasnio je on, dodajući istovremeno da Kijev „mnogo očekuje” od predstojećeg samita Atlantske alijanse, jer se „borimo kao što bi se zemlje NATO borile”.

Ukrajinski predsednik je izrazio nadu da “ove godine” može da se postigne napredak u obe oblasti, u čemu je Meloni pokazao svoju podršku i rekao da Italija radi u tom pogledu sa EU i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Von der Lajen.

Papa Franja je istakao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom „hitnu“ potrebu za „humanim gestovima“ prema „nevinim žrtvama sukoba“, dok je kijevski lider rekao da je rat u njegovoj zemlji i da mirovni plan „mora da bude ukrajinski“.

Papa i Zelenski sastali su se 40 minuta u Vatikanu, a sastanak se očekivao nakon što je suvereni pontifik otkrio da je u Ukrajini u toku mirovna misija, čiji detalji još nisu poznati, ali dok njihovi stavovi, bliski po humanitarnim pitanjima, bili su udaljeni u smislu političkog pregovaranja.

„Bila mi je čast da se sretnem sa Njegovom Svetošću, ali on zna moj stav, rat je u Ukrajini i plan mora biti ukrajinski. Veoma smo zainteresovani da Vatikan uključimo u našu formulu mira“, rekao je Zelenski posle sastanka. , u emisiji javne televizije RAI.

Volodimir Zelenski - dva lica ukrajinskog predsednika
Volodimir Zelenski – dva lica ukrajinskog predsednika

On je insistirao: „Uz dužno poštovanje Njegovoj Svetosti, ne trebaju nam posrednici između Ukrajine i agresora“, jer bi „Rusija blokirala“ svaki pokušaj, navodeći da to nije veto protiv Vatikana ili bilo koje druge zemlje, već da nikakvi pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim ne bi razgovarao ni da je potrebno, nisu mogući: „Ne, o čemu“, odgovorio je Zelenski papi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version