Naslovna Novosti NATO podiže nivo pripravnosti vazdušnih jedinica nakon incidenta u kojem je Su-35...

NATO podiže nivo pripravnosti vazdušnih jedinica nakon incidenta u kojem je Su-35 presreo poljski L410

0
Su-35S ispaljuje S-8 rakete
Su-35S ispaljuje S-8 rakete
google news

Jedinice vazdušne policije NATO-a stavljene su u stanje visoke pripravnosti nakon što je ruski borbeni avion SU-35 opasno presreo poljski avion L410 Turbolet u misiji Frontex-a iznad Crnog mora u petak, saopštio je zvaničnik NATO-a, a citirao je u ponedeljak Rojters i Agerpres.

„Odredi vazdušne policije NATO-a stavljeni su u stanje visoke pripravnosti kao odgovor na opasne manevre ruskog vojnog aviona u blizini poljskog Fronteksovog aviona iznad Crnog mora, blizu Rumunije“, rekao je zvaničnik NATO-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

su 35 pogled kroz kameru f 16
Pogled kroz kameru f-16 na Suhoi Su-35

Isti zvaničnik je takođe rekao da NATO “ostaje na oprezu” i zatražio da se za dalja pitanja vezana ovu temu obrate poljskim vlastima.

Ruski borbeni avion Su-35 navodno je 5. maja izveo opasno presretanje aviona L410 TURBOLET koji pripada poljskoj graničnoj službi, a koji je bio u “zakazanoj patrolnoj misiji pod okriljem Frontex-a” iznad Crnog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u jeku sukoba Rusije i Ukrajine.

Poljska granična policija saopštila je da je ruski borbeni avion leteo „pravo ispred” poljskog aviona, prešavši mu put na procenjenoj udaljenosti od „oko 5 metara” i izazvavši značajne turbulencije u tom procesu, zbog čega su piloti nakratko izgubili kontrolu nad avionom,a koji je na kraju bezbedno sleteo u Rumuniju.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler prokomentarisao je presretanje aviona poljske granične straže od strane ruskog lovca, rekavši da je to bila planirana provokacija. Misija Frontex-a obustavila je operacije širom Crnog mora.

Frontex višenamenske pomorske operacije

Između 19. aprila i 17. maja 2023. godine, avion poljskog tipa L410 UVP-E20 je raspoređen u Rumuniji u okviru „Višenamenske pomorske operacije (MMO) Zapadno Crno more 2023“, koju koordiniše Evropska granična policija i Agencija za obalsku stražu – Frontex.

U ovoj operaciji učestvuju i Poljska, Španija i Švedska, kao i dve agencije Evropske unije: Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) i Evropska agencija za kontrolu ribarstva (EFCA).

L410 TURBOLET

L410 Turbolet je dvomotorni turboelisni avion češke proizvodnje koji je dizajnirao i proizveo LET (Lehka Letadla, ili „Laka letelica“) 1970-ih godina. Avion se prvenstveno koristi za prevoz putnika i tereta na kratke relacije, ima domet do 1.000 kilometara i može da preveze do 19 putnika ili 1,8 tona tereta.

l410 turbolet
l410 turbolet

L410 Turbolet je nekada popularan među avio-kompanijama i drugim operaterima u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i još pojedinim delovima sveta, zbog svoje pouzdanosti, robusnosti i svestranosti. Koristi se za različite uloge, uključujući redovne i čarter letove, prevoz tereta, vazduhoplovne misije hitne pomoći, padobranstvo i vojni transport.

L410 Turbolet je prošao kroz nekoliko nadogradnji i modifikacija tokom godina, uključujući uvođenje snažnijih motora, poboljšanu avioniku i modernizovanu instrumentaciju u kokpitu. Od 2021. godine, LET nastavlja da proizvodi L410 Turbolet, sa preko 1.200 proizvedenih aviona od kada je prvi prototip poleteo 1969. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version