Naslovna Novosti Turski MSP: SAD tražile od Turske da Ukrajini predaju svoj PVO sistem...

Turski MSP: SAD tražile od Turske da Ukrajini predaju svoj PVO sistem S-400

2
turski s 400
turski s 400
google news

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Turske da preda svoj ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 dugog dometa Ukrajini, a Ankara je to odbila, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u intervjuu za Haberturk objavljen 7. maja.

„Bilo je nekoliko predloga iz SAD za S-400. Rečeno nam je: dajte nam kontrolu, dajte je drugom. Ne možemo to prihvatiti. Ovo je predlog koji utiče na našu nezavisnost“, rekao je ministar. „Ponuđeno nam je čak i da ih pošaljemo u Ukrajinu, a mi smo rekli da je to nemoguće, kupili smo to za sebe.

Turski i ruski zvaničnici potpisali su sporazum vredan 2,5 milijardi dolara za isporuku nekoliko baterija S-400 i desetina protivvazdušnih raketa dugog dometa krajem 2017.

Američki državni sekretar izrazio je zabrinutost zbog sporazuma, koji su negirali predsednik Erdogan i drugi turski zvaničnici, navodeći odbijanje Vašingtona da Turskoj proda unapređene sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot.

Turska vojska je 2019. godine dobila prvu isporuku ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400. Ubrzo nakon toga, Turska je suspendovana iz programa stelt borbenih aviona F-35, a SAD su izjavile da „F-35 ne može koegzistirati sa ruskom zbirkom obaveštajnih podataka i platforma koja će se koristiti za učenje o njegovim naprednim mogućnostima.”

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

Podsećamo, Turska je trebala da kupi i 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Kasnije, 2020., SAD su dodatno eskalirale odnose uvođenjem sankcija Turskoj.

Od 2023. godine, SAD nisu refundirale 1,4 milijarde dolara koje je Turska platila za kupovinu borbenih aviona F-35, niti ukinule sankcije uvedene kao odgovor na sporazum o S-400.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Maksim Blinov

Turska, članica NATO-a od 1952. godine, snabdevala je Kijevske snage oružjem, uključujući borbene dronove, oklopna vozila i precizno navođene rakete, nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine. Međutim, odbila je da prekine specijalne odnose sa Rusijom kao i da uvede sankcije zemlji.

Čavušogluov intervju otkriva kako su SAD vršile pritisak na svoje saveznike da obezbede više sistema PVO za Ukrajinu, pošto su zalihe sistema iz sovjetske ere navodno iscrpljene.

tf x
KAAN

Što se tiče zamene za F-35, Turska se potpuno oslonila na sopstveni lovac pete generacije, TF-X, sada zvanično nazvan KAAN. Poslednjih meseci, Ankara je ubrzala razvoj autohtonog TF-X. U stvari, ako sve bude po planu, njegov prvi let se očekuje uskoro.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version