Naslovna Novosti Prigožin u jezivom videu: Vagnerovi borci napuštaju Bahmut odmah nakon Dana pobede,...

Prigožin u jezivom videu: Vagnerovi borci napuštaju Bahmut odmah nakon Dana pobede, 10 maja?

1
prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane
prigozin u obracanju ruskom ministarstvu odbrane
google news

Šef Vagnerovog PMC Jevgenij Prigožin je 5. maja izjavio da će borci Vagnera napustiti grad Bahmut 10. maja i da će kontrolu nad svojim položajima predati jedinicama ruskog Ministarstva odbrane.

Razlog Prigožinove odluke je navodno glad za granatama koju su veštački stvorili ruski vojni komandanti zaduženi za snabdevanje municijom na linijama fronta.

„Prinuđeni smo da 10. maja 2023. predamo položaje u Bahmutu jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke Vagnerove privatne vojske u pozadinske logore radi vidanja naših rana. Povlačim jedinice Vagner iz Bahmuta, jer su zbog nedostatka municije osuđene na besmislenu smrt“, navodi se u apelu.

Video apel je propraćen dugom porukom Jevgenija Prigožina, komande i boraca privatne vojske Vagner načelniku Generalštaba, ministru odbrane, vrhovnom komandantu i narodu Rusije:

  • Od nas je 16. marta 2022. zatraženo da odmah ustanemo u odbranu naše otadžbine.
  • Sve jedinice su 19. marta 2022. stigle iz raznih pravaca iz Afrike i pristupile borbi.
  • Sami smo izabrali pravac naše ofanzive — najspremnije uporište Oružanih snaga Ukrajine.
  • 9. maja 2022. preuzeli smo kontrolu nad gradom Popasnaja, što je bila prva značajna pobeda u Donbasu.
  • Posle niza neuspeha ruskog Ministarstva odbrane na raznim linijama fronta, 8. oktobra 2022. godine odlučeno je da se zajedno sa armijskim generalom Surovikinom pokrene operacija “Bahmutski mlin za meso”.
  • Operacija “Bahmutski mlin za meso” je bila veoma efikasna, odvukla je pažnju ogromnog broja neprijateljskih snaga i omogućila ruskoj vojsci da zauzme povoljne odbrambene linije i nastavi ofanzivu.
  • U septembru-oktobru 2022. godine, tokom povlačenja jedinica Ministarstva odbrane Ruske Federacije sa Krasnog Limana, Izjuma i Balakleje, Vagner jedinice su obuzdale neprijateljski nalet kod Kremenaje, zauzevši liniju odbrane dužine od 132 km, kao i linija drugog ešalona od 207 km.
  • Posle ovih događaja, jedinice Vagnera pale su u nemilost zavidnih birokrata koji su bliski vojnim poslovima. Počela je glad za municijom. Pokušana je da se stvori veštačka nestašica kadrova.
  • Do 9. maja 2023. trebalo je da preuzmemo kontrolu nad Bahmutom. Birokrate bliske vojnim poslovima bile su svesne naših planova, ali su nas od 1. maja umalo isključile sa dotoka bilo kakve artiljerijske municije.
  • Jedinice Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koje imaju za cilj pokrivanje naših bokova, jedva ih obuzdavaju. Deklarisana brojnost trupa se veoma razlikuje od stvarnog. Umesto desetina hiljada, ima deset, a retko stotine boraca.
  • Ofanzivni resursi Vagnerovih snaga okončani su početkom aprila, ali mi napredujemo, uprkos činjenici da nas neprijateljske snage nadmašuju pet puta. Ovo je po standardima bar trostruka prednost, koja je trebalo da bude na našoj strani tokom ofanzive.
  • Zbog nedostatka municije, svakim danom naši gubici rastu eksponencijalno.
  • Uprkos tome, savet komandanata Vagnerove privatne vojske odlučio je da zadrži pozicije i nastavi ofanzivu na Bahmut do 10. maja 2023. godine, kako bi sveti praznik Rusa — 9. maj, Dan pobede — dočekali blistavost ruskog naoružanja.
  • Zvanično se obraćam načelniku Generalštaba, ministru odbrane, vrhovnom komandantu i narodu Rusije. Izjavljujem u ime boraca PMC Vagner, u ime Komande PMC Vagner, da smo 10. maja 2023. godine prinuđeni da predamo kontrolu nad našim položajima u Bahmutu jedinicama Ministarstva odbrane i povući ostatke Vagnerovog PMC-a u pozadinske logore da poližu svoje rane. Povlačim jedinice Vagnerovih PMC-a iz Bahmuta jer su u nedostatku municije osuđene na besmislenu smrt.
  • Apelujem otvoreno, pošto nijedno moje pismo nije razmotreno, prijavio sam sve probleme od 19.03.2022.
  • Ministar odbrane je ove nedelje rekao da ima više nego dovoljno municije. Nedostatak čaura kod PMC Vagnera je 90%.
  • Molim načelnika Generalštaba da potpiše borbeno naređenje upućeno Vagnerovom PMC-u za predaju položaja u gradu Bahmutu jedinicama Ministarstva odbrane i precizira datum kada će nas smeniti na položajima.
  • Naravno, predviđam kritike. Posle nekog vremena biće pametnih momaka koji će reći da je trebalo ostati u Bahmutu itd. Onima koji imaju kritičke komentare poručujem — dođite u Bahmut, dobrodošli, ustanite sa oružjem u rukama umesto naših ubijenih drugova.
  • Još jednom želim da naglasim: od 45 kvadratnih kilometara Bahmuta, ostalo je 2,5 kilometara pod ukrajinskom kontrolom. Ne dajući nam granate, vi nam ne oduzimate pobedu, vi oduzimate pobedu narodu Rusije.
  • Zalečićemo svoje rane, a kad otadžbina bude u opasnosti, opet ćemo ustati da je branimo. Ruski narod može da računa na nas.

Odgovora idalje nema

Kremlj je saopštio da su videli Prigožinove poruke, ali da do sada nisu iznete druge tvrdnje.

Jevgenij Prigožin se stalno žalio na nedostatak municije, okrivljujući rusku vojnu komandu da je komplikovala Vagnerove vojne operacije.

Poslednjih dana Prigožin je podelio brojne apele sa prve linije, tvrdeći da Vagnerovi gubici rastu.

Prigožinova odluka da povuče trupe iz Bahmuta dovela je javnost u konfuziju, a različiti stručnjaci davali su različite komentare.

S jedne strane, Prigožin je uvek bio odgovoran za svoje borce i uvek se borio za njihovo blagostanje i čast u raznim ruskim institucijama. Odluka da se napusti Bahmut može biti poslednji poziv vojnim zvaničnicima da ispune zahteve boraca.

Njegova odluka ukazuje na dubok sukob između predstavnika ruskih elita, koji može postati prva faza velikog unutrašnjeg sukoba u Rusiji.

Moguća taktika

S druge strane, neki stručnjaci su primetili da Vagnerovi militanti nisu izgubili vojnu inicijativu na ulicama Bahmuta, uprkos preprekama koje je naveo šef Prigožin. Oni su sugerisali da bi eskalacija javnog skandala između Vagnerovaca i ruskog Ministarstva odbrane mogla biti sofisticirana medijska kampanja koja ima za cilj da privuče ukrajinsku vojsku u ofanzivu u pravcu Bahmuta kako bi uništila ukrajinski vojni potencijal. Glavni argument je da je tako glasna izjava data baš uoči ukrajinske kontraofanzive, koja možda stvarno počinje.

1 KOMENTAR

  1. Foliraju, navlakuša za fašiste da nagrnu u mlin. Zar neko veruje da se svađaju?? Zar neko veruje da neće da mu daju municiju?
    Sve je ovo obmana i dogovor a da li će neko leći na rudu… videćemo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version