Naslovna Novosti Britanija: Ruske podmornice počele da se kreću neobičnim rutama, od Atlantika do...

Britanija: Ruske podmornice počele da se kreću neobičnim rutama, od Atlantika do Severnog mora

2
podmornica ispaljuje torpedo ilustracija
ilustracija
google news

Prema izjavi britanskog ministra odbrane Bena Volasa, kako citira američki magazin Njuzvik, ruske podmornice su počele da se kreću čudnim rutama koje odstupaju od onih koje zapadni zvaničnici odbrane smatraju tipičnim.

Volas je rekao da su „britanske snage pratile ruske podmornice u severnom Atlantiku, u Irskom moru i u Severnom moru i otkrile da prave neke čudne pokrete koje inače ne bi činile”.

Britanski ministar odbrane saopštio je to u utorak dok je razgovarao sa medijima tokom posete Vašingtonu. Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je te izjave za Njuzvik u sredu.

Među saveznicima u severoatlanskoj alijansi oglasili su se alarmi zbog ruske podmorničke flote, za koju je stručnjak ranije rekao američkom magazinu da „predstavlja ključni izazov sa kojim se suočavaju Sjedinjene Države“, tema o kojoj smo već pisali.

Dakle, sve je više indikacija da ruske podmornice dejstvuju pored obala Sjedinjenih Država i Sredozemnog mora u stilu koji podseća na „sovjetski stil“ za vreme Hladnog rata.

posejdon
posejdon

Ruski državni mediji javili su ranije ove godine da će novo odeljenje podmornica koje nose „supertorpeda“ „Posejdon“ sa nuklearnim oružjem biti stvoreno za Pacifičku flotu već sledeće godine. Podsetimo, SAD idalje nemaju odgovor na rusko “oružje sudnjeg dana” nuklearni torpedo Posejdon.

Rotacije u ruskoj mornarici

Rusija je poslednjih godina nastojala da modernizuje svoju podmorničku flotu i ima 58 podmornica, jednu od najvećih snaga na svetu.

Rusija je prošle nedelje započela velike vojne vežbe Pacifičke flote, koje je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opisao kao „neočekivanu proveru“ u razgovoru Kremlja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Prema njegovim izjavama, u manevrima koji su počeli 14. aprila učestvovalo je 25.000 vojnika, 89 aviona i 12 podmornica.

Komandant Pacifičke flote (tihookeanske) admiral Sergej Avakjanc postavljen je na mesto načelnika štaba zaduženog za centre vojno-sportske obuke i patriotskog vaspitanja.

komandant pacificke flote sergei avakiants
Сергей Иосифович Авакянц

Viceadmiral Vorobjov, koji je bio zamenik načelnika Generalštaba, postavljen je za komandanta Baltičke flote. On je na toj poziciji zamenio admirala Viktora Linu koji sada zauzeo mesto Avakjanca.

U maju 2021. Volas je za britanski list Telegraf rekao da su ruske podmornice kružile britanskom obalom, označavajući Moskvu kao „pretnju broj jedan“ za London. Najmanje sedam ruskih brodova i podmornica klase Paltus prvi put su primećeni širom Velike Britanije, uključujući i Irsko more.

„Sada nas redovno posećuju ruski ratni brodovi“ – Ben Volas

Ranije ove nedelje, Volas se sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, koji je pohvalio trilateralni odbrambeni pakt AUKUS kao „koji će srušiti barijere i uvesti novu eru odbrambene saradnje između SAD i Velike Britanije“.

Ovaj bezbednosni sporazum između SAD, Britanije i Australije, objavljen u septembru 2021, obezbediće Kanberi podmornice na nuklearni pogon, što se shvata kao strateški potez suprotstavljanja Kini u azijsko-pacifičkom regionu.

gorskov fregata
gorskov fregata

U poslednje vreme zapadni, pogotovo baltički “stručnjaci” izražavaju bojazan da bi Rusija mogla da izvrši subverzivne podmorničke aktivnosti, kao odgovor na sabotažu gasovoda Severni tok.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version