Naslovna Istorija U ritmu muzike za ples

U ritmu muzike za ples

0
puska sa dogradenim vratom gitare i komandama
puska sa dogradenim vratom gitare i komandama
google news

Često se u opisivanju ratnih napora, patriotske euforije i podizanja morala mogu čuti lekseme – ratni pokliči, ratne trube…Istina je da su uz ratnike, uz neizostavni strah od ranjavanja ili pogibije, išla i razna ohrabrujuća sredstva, među njima i muzika.

U rat se često išlo s pesmom na usnama, a u ratu se uz pesmu i jurišalo. Muzika je vezana za vojsku kako u miru, tako i u ratu. U miru ona služi za protokolarne prilike. Od svečanih, paradnih marševa u čast zastave ili ličnosti visokog ranga, do prigodnih, pompezinih posmrtnih marševa i tugovanki. U ratu ona dodatno podiže moral, hrabri, izvlačeći iz ratnika ono što ne mogu komande i potisnuta motivacija.

najpoznatiji model gitare puske escop etarra u unitet nations headquarters
najpoznatiji model gitare puske Escop Etarra u sedištu Ujedinjenih Nacija

Kultura u rovu i iza njega jeste bila i ostala važan činilac u ratnim naporima i to niko ne može da negira ili zapostavi. Stoga nije čudo da oblast vojne tehnike i rata nije mimoišla ni rokere, momke koji su tradicionalno antiratno opredeljeni i raspoloženi.

Za njih je to bio kreativni izazov, ali i način da iskažu svoje mišljenje o ratu. Nažalost, čovečanstvo je u XX veku, pored velikih, epohalnih otkrića, istoriji ostavilo u neumoljivo pamćenje dva velika svetska rata i bezbroj lokalnih. Među tim lokalnim izdvaja se vršnjak rokenrola, vijetnamski rat. 

U završnim godinama tog rata u SAD i širom sveta ”eksplodirao” je pokret protestne muzike, balada, ali i ritmičnih, snažnih melodija koje su pevale protiv njega – ili za njega!.

Naravno, nije samo on bio na meti rokera. Sve vojničke teme (odazivanje na poziv, mobilizacija, život u kasarni, itd) bile su zastupljene. Bilo je i primera militantnog angažovanja rokera u službi države i ratnih napora, ali takve vrste simbioze s režimom bilo je oduvek. 

Evo naše top-liste najupečatljivijih pesama vezanih za vojsku, vojnike i rat. Ovo je individualni izbor iz bogate fonoteke. Sigurni smo da svako od vas ima svoje favorite, pa eto prilike da uporedimo ukuse i kriterijume. Prilikom izbora glavni kriterijumi bili su harmonsko-ritmička kreativnost, angažovani tekst (tema, poruke) i, naravno, umetnički domet koji je tim songovima osigurao trajno sećanje u vremenu kada odavno više nisu na top-listama. Mnoge od ovih pesama nadživele su svoje buntovne vršnjake koji su ih prihvatali kao himnu generacije ili svog pokreta. 

  1. ”Alice in Chains”, “Rooster”.
Alice In Chains - Rooster (Official HD Video)
  1. ”Iron Maiden”, ”The Trooper”.
Iron Maiden - The Trooper (Official Video)
  1. ”Drowning Pool”, “Soldiers”.
Drowning Pool - Soldiers
  1. ”The Doors”, “Unknown Soldier”.
The Doors - The Unknown Soldier
  1. ”Metallica”, “For Whom the Bell Tolls”.
For Whom The Bell Tolls (Remastered)
  1. ”Creedence Clearwater Revival”, “Fortunate Son”.
Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son (Official Music Video)
  1. ”Guns N’ Roses”, “Civil War”.
Guns N' Roses - Civil War (Visualizer)
  1. Status Quo ”In Army now”.
Status Quo - In The Army Now
  1. Tom Waits, “Soldier’s Things”.
Tom Waits - Soldier's Things
  1. ”Pink Floyd”, ”The Dogs of War”.
The Dogs Of War

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version