Naslovna Novosti Piloti F-22 Raptor američkog vazduhoplovstva testiraju kacigu sledeće generacije

Piloti F-22 Raptor američkog vazduhoplovstva testiraju kacigu sledeće generacije

0
next generation fixed wing helmet
next generation fixed wing helmet
google news

Američko vazduhoplovstvo objavilo je da su inženjeri 46. test eskadrile započeli razvojno testiranje kacige sledeće generacije, na pilotima F-22 Raptor dok su avioni stacionirani u Eglinu.

Pet pilota F-22A Raptor iz 301. lovačke eskadrile, leti sa novom lakšom i bolje opremljenom kacigom po imenim NGFWH (Next Generation Fixed Wing Helmet)

Cilj programa kacige nove generacije je da pruži pilotima udobniju, stabilniju i uravnoteženu platformu za prilagođavanje upotrebe uređaja montiranih na kacigu bez naprezanja vrata i nelagodnosti.

„Opšte je poznato da borbeni piloti imaju dugotrajne probleme sa vratom i leđima“, rekao je major Bret Gedman, iz 301. lovačke eskadrile. „Stoga, posedovanje lagane kacige, dizajnirane imajući na umu operatera, imaće pozitivne dugoročne uticaje na zdravlje naših borbenih pilota tokom i nakon službe.

Ova serija testova (NGFWH) označava drugu rundu razvojnih testova sa kacigom proizvedenom od strane kompanije LIFT od kada su dobili ugovor, 2022 godine. Program NGFWH je postavljen da zameni više od 40 godina star aktuelni model, poznat kao HGU-55, koja se koristi od svih članova vazduhoplovnih snaga osim pilota F-35.

hgu 55
HGU-55

Nakon svakog leta, piloti izveštavaju o svim povratnim informacijama koje imaju o nosivosti, vidljivosti, komunikaciji itd. Inženjeri prikupljaju te podatke kako bi ih dali proizvođačima. Za sada, osim manjih podešavanja, povratne informacije su pozitivne.

„Dizajn kacige omogućava neuporedivu vidljivost, mobilnost i udobnost u kokpitu“, „Povećana vidljivost u kombinaciji sa mobilnošću koju pruža učinila je to ogromnim poboljšanjem u odnosu na ono sa čime sam navikao da letim. Jasno je da je ovo bio generacijski skok u tehnologiji koji pilot borbenog aviona zaslužuje, a koji je odavno zakasnio.

Gedman je rekao da su ti faktori kritični kada se radi u okruženju visokog G u vizuelnom dometu.

Mnoga unapređenja leta sada su standardna za novu kacigu, kao što su nosači za naočare za noćno osmatranje i podesiva potiljačna korpa. Sa zastarelim šlemom, HGU-55, ovi predmeti se dodaju ručno, pa čak i bušenjem, a pripremanje traje satima.

ngfwh
ngfwh

„Sa stanovišta pre leta i izgradnje, nova kaciga je mnogo bolja“, rekao je vazduhoplovac 1. klase Metju Kraus, tehničar AFE 325. eskadrile za podršku operacijama odgovoran za održavanje NGFWH tokom testiranja.

Kada eskadrile Raptor uskoro napuste Eglin ka zajedničkoj bazi Lengli-Eustis u Virdžiniji, test inženjeri će obaviti novo rundno testiranje sa novim pilotima. Na kraju, testovi će se proširiti na druge avione i posadu. Sledeći tipovi aviona koji će testirati šlemove biće HC-130J i B-1B Lancer.

Potencijalne karakteristike sledeće generacije kacige sa fiksnim krilima su:

  • Proširenu stvarnost: Kaciga bi mogla da uključi tehnologiju proširene stvarnosti (AR) za prikaz kritičnih informacija o letu, kao što su visina, brzina, smer i navigacioni podaci u realnom vremenu. Ovo bi omogućilo pilotu da sveobuhvatnije razume svoju okolinu i donese odluke na osnovu boljeg informisanja.
  • Napredni senzori: Kaciga bi mogla biti opremljena naprednim senzorima kao što su kamere, infracrveni senzori i radar kako bi se pilotu pružila poboljšana svest o situaciji. Ovo može pomoći pilotu da otkrije i izbegne potencijalne opasnosti kao što su drugi avioni, prepreke ili nepovoljni vremenski uslovi.
  • Integrisana komunikacija: Kaciga bi mogla da integriše komunikacione mogućnosti kao što su glasovne kontrole, mikrofoni sa poništavanjem buke i bežično povezivanje kako bi se omogućila besprekorna komunikacija između pilota, zemaljske posade i drugih aviona.
  • Lagana i izdržljiva: Kaciga bi mogla biti napravljena od laganih materijala kao što su karbonska vlakna ili kevlar kako bi se smanjio umor i poboljšala udobnost za pilota. Pored toga, kaciga bi mogla biti dizajnirana da izdrži ekstremne uslove kao što su velike G-sile i udari.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version