Naslovna Novosti DNR: Ukrajinska vojska poseduje kontraofanzivnu grupu do 405 hiljada ljudi

DNR: Ukrajinska vojska poseduje kontraofanzivnu grupu do 405 hiljada ljudi

16
ukrajinska kontraofanziva ilustracija
ukrajinska vojska ilustracija
google news

Na teritorijama koje kontroliše Ukrajina pojačane su aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine i svi čekaju šta će Oružane snage Ukrajine preduzeti u proleće i leto 2023. godine.

Situacija je napeta, a u medijima se pojavljuju informacije o prisustvu kijevskih snaga i oružja na različitim pravcima.

Dakle, prema Eduardu Basurinu, od neprijatelja je prikupljeno do 35 hiljada ljudi u pravcu Hersona, od 50-60 hiljada u pravcu Zaporožja, do 40 hiljada u pravcu Donjeck-Avdejevski, od 50 do 70 000 u pravcu Artemovskog.

Kod Dnjepropetrovska se stvara velika grupacija snaga koja iznosi čak do 200 000 ljudi, gde uglavnom stiže vojna tehnika koju snabdevaju zemlje NATO.

Prema ekspertima, glavni pravac udara će biti u pravcu Zaporožja, gde Ukrajinci mogu da upotrebe veliku količinu opreme, kao i da brzo stignu do Azovskog mora, presecajući puteve snabdevanja Oružanih snaga RF za Herson.

Trenutno, na pravcu Zaporožja, u toku je međusobno granatiranje iz topovske i raketne artiljerije na položaje i pozadinske oblasti. Sa ruske strane, avijacija se aktivno koristi za uništavanje neprijateljskih snaga i skladišta snabdevanja.

Ruska artiljerija i avijacija se takođe aktivno koriste na hersonskom pravcu za uništavanje mesta gde su koncentrisane neprijateljske snage. Međutim, glavni udarac u ovom pravcu je malo verovatan zbog prisustva prirodne vodene barijere u obliku Kurahovskog rezervoara i reke Dnjepar.

Situacija je i dalje napeta i svi čekaju dalja dejstva Oružanih snaga Ukrajine

Prema Basurinovim rečima, danas se nastavljaju lokalne borbe na liniji fronta u Donbasu, uglavnom u pravcima Avdijevke, Marinke i Krasnogorovke. Ukrajinska vojska pokušava da izvrši kontranapad na različitim sektorima fronta, ali bezuspešno, gubi značajnu količinu ljudstva i tehnike. Vodi se i kontra-baterijska borba, kaže zamenik ministra odbrane DNR.

vezbe
vezbe

U pravcu Artjomovski, ruska vojska nastavlja da čisti grad i trenutno kontroliše oko 85% teritorije. Istovremeno, ofanziva ukrajinskih trupa u ovom pravcu je krajnje malo verovatna, jer trupe koje se nalaze ovde imaju visoku borbenu gotovost, dobru obučenost i motivaciju. Reč je o jedinicama 1. i 2. armijskog korpusa i privatne vojske „Vagner“.

Na pravcu Svatovo-Kremennaja vode se lokalne borbe, dok ruske trupe idu napred, tvrdi Basurin. Ukrajinska vojska je sve češće počinje da koristi diverzantsko-izviđačke grupe, ali su pokušaji da napadnu u ovom pravcu malo verovatni. Težak teren sa velikim brojem šuma stvaraće teškoće vojsci Ukrajine.

Basurin napominje da su nakon analize grešaka iz prošlosti stvoreni dubinski odbrambeni sistemi duž cele linije fronta u vidu protivtenkovskih rovova, betonskih barijera, miniranih teritorija, skrivenih rovova, bunkera i odbojnih sanduka, a izgrađeni su položaji za artiljeriju i spremni su tenkovi. Sve ove mere su prikrivene i u punoj su borbenoj gotovosti, tvrdi Basurin za kraj.

16 KOMENTARA

  1. Kao i svaki zločinac što se krije u masi, tako i ukri svoju tehniku drže između CIVILNIH zgrada u gradovima, što je već samo po sebi RATNI ZLOČIN. Rusi naj verovatnije čekaju da krenu u ofanzivu i napuste grad, pa da ih zbrišu. U suprotnom stradali bi nedužni civili.

  2. Slazem se da Ukrajina sada ima oko 30 do 35 miliona stanovnika, a koliko od njih su Rusi Madjari, Poljaci ili Rumuni koji se bas nece previse truditi da Ukrajina pobedi.

  3. Žali Bože nedužnog naroda a ovih novinara koji pišu kojekakve gluposti o grupi kontraofanzivaca od 405.000,00 ljudi,sutra će verovatno biti milion!?

  4. Cudo ce napraviti ta grupa. Da su tolika sila nebi dozvolili da Rusi udju duboko u njihovu teritoriju. Ovo je samo blefiranje.Bolje bi Ukrajincima bilo da zakljuce mir sa Rusima i odustanu od ulaska u Nato. Nego sto ginu i sprovode naloge Nato i SAD

  5. ИСТИНА ГЛАСИ 1.450.000! На челу војске НОВИНАРИ ,,НЕЗАВИСНИ”!

  6. Slažem se da Rusi imaju informaciju gde se nalazi oprema i vojnici, ali i dalje ne razumem zašto ne spucaju i unište vojsku i opremu?!? Tačno je da bi Ameri uradili baš to! Ovako produžavaju sukob i njihovo kolebanje kao i do sad NATO tumači kao slabost, i samo ih navodi da udju u sukob sa željom da pobede Ruse, jedino ako je Rusima to cilj, da ih NATO napadne, pa da uzvrate svom snagom?

    • Lepo cekaju Rusi da se zlotvori isprazne sa naoruzanjem.Sami ce traziti mir kad nestane oruzja.Ovako sam lud veruje da moze Rusiju da pobedi.Ili drogirani a takvih je mnogo.

    • Kao i svaki zločinac što se krije u masi, tako i ukri svoju tehniku drže između CIVILNIH zgrada u gradovima, što je već samo po sebi RATNI ZLOČIN. Rusi naj verovatnije čekaju da krenu u ofanzivu i napuste grad, pa da ih zbrišu. U suprotnom stradali bi nedužni civili.

  7. Rezultat masovne mobilizacije trećepozivaca i uključivanja policije u borbe na prvoj liniji fronta (Ukrajinci su to sami priznnali). Najelitnije ukrajinske trupe, koje ne NATO trenirao 8 godina su uglavnom iskrvarile jer su ih bacali u najžešće borbe. Amerikanci ubrzano obučavaju nekih 9 brigada ukrajinske vojske ali koliko će te brigade biti kvalitetne pokazaće vrijeme. Takođe ukrajinska baza za mobilizaciju je značajno smanjena. Ukrajina trenutno ima između 28 i 29 miliona stanovnika a ne 40 miliona kako se tvrdi. S druge strane, Rusi su se, nakon velikih gubitaka svojih regularnih trupa, uglavnom oslonili na plaćenike iz “Vagnera” koji su pretežno kriminalci i osuđenici, tako da se većina ruskih gubitaka u zadnjih nekoliko mjeseci odnosi na njih. Regularna vojska uglavnom pruža logističku, artiljerijsku i vazdušnu podršku.

    • Ukraina trenutno ima max 20 miliona stanovnika nesrecnika… Sve ostalo je frtutma izbeglo par miliona u Rusiju par miliona u zemlje tzv. EU par stotinka hiljade u ostatak Sveta. Nesreca biblijskih razmera a sve zbog satanista Koji su krenuli Ruseju da unite I pokore I njihovih resursa docepaju I Onda svijet da pokore.

  8. To ima Ukrajina, Rusija ima tehniku koja može tu vojsku trenutno da eliminiše, ali to smatra nehumanim, i šta sad. Tu snagu da ima Amerika ili NATO jednog Rusa više nebi bilo!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version