Naslovna Novosti Kijevske snage primećene kako ispaljuju izraelske kasetne mine

Kijevske snage primećene kako ispaljuju izraelske kasetne mine

0
kijevske snage primecene kako ispaljuju izraelske kasetne mine m971
kijevske snage primecene kako ispaljuju izraelske kasetne mine m971
google news

Kijevske snage su počele da koriste izraelske kasetne minobacačke granate protiv ruske vojske, prema fotografiji koja se pojavila na internetu.

Na fotografiji se vidi kako dva ukrajinska vojnika ubacuju izraelske minobacačke granate M971 sa stabilisanim perajima, u vučeni minobacački top 2B11 sovjetske proizvodnje kalibra 120 mm. Još uvek nije poznato kada i gde je fotografija snimljena.

https://twitter.com/Seveerity/status/1643197381662605313?s=20

Minu M971 su zajednički razvili Izraelska vojna industrija (IMI) i švajcarska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu RUAG.

U junu 2000, američka kompanija Alliant Techsystems (ATK) je ušla u pregovore sa IMI za licenciranu proizvodnju M971 u SAD. 2004 IMI je zaključio ugovor o licenci sa ATK za proizvodnju u SAD.

Mina može da nosi čak 32 M87 podmunicije dvostruke namene [protivpešadijska/protioklopna]. Svaka pojedinačno može da prodre do 105 mm čelika i oslobodi 1200 unapred formatiranih fragmenata. Bombe su opremljene osiguračima za samouništenje sa dvostrukim dejstvom kako bi se minimizirali opasni udari.

Prema IMI-ju, jedna minobacačka granata M971 može da ubije u radijusu od 100 metara. Kasetne granate se smatraju opasnim posebno za civilno stanovništvo, jer nedetonirani elementi efektivno postaju nagazne mine. Osigurači za samouništenje ne rade uvek.

m971 120mm
m971 120mm

Kijevske snage dobile su gomile oružja, uključujući nagazne mine i kasetnu municiju, od država NATO-a i drugih saveznika nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

Uprkos tome što je blizak saveznik NATO-a, Izrael se do sada suzdržavao od direktnog snabdevanja oružjem Ukrajini ili od javnog dopuštanja bilo kom od svojih kupaca u sektoru odbrane da prenese oružje proizvedeno u Izraelu u tu zemlju. Međutim, oni su u više navrata najavljivali pružanje nesmrtonosne vojne opreme kijevskim snagama.

M971 nije prvo izraelsko oružje koje je primećeno kod kijevskih snaga. Izraelska oklopna vozila i sistemi protiv bespilotnih letelica u prošlosti su do Ukrajine dolazili preko trećih zemalja. Izraelski kasetni minobacački projektili takođe mogu biti po licenci, Američke proizvodnje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version