Naslovna Novosti Ogromna eksplozija u Bahmutu nakon što su Ukrajinci koristili instalaciju UR-77 Meteorit...

Ogromna eksplozija u Bahmutu nakon što su Ukrajinci koristili instalaciju UR-77 Meteorit [VIDEO]

3
ur 77 meteorit
ur 77 meteorit
google news

Oružane snage Ukrajine pokušale su da udare na ruske snage u Bahmutu uz pomoć UR-77 „Meteorit“ instalacije koja je inače namenjena deminiranju.

Međutim, da li su naneli štete svom protivniku ostaje upitno, međutim usled pokušaja napada odjeknula je snažna eksplozija. Video snimak prikazuje samu eksploziju i let projektila ispaljenog na zgradu.

Uređaj za čišćenje mina UR-77 „Meteorit“ (poznat i kao „Змей Горыныч“) koristi se za čišćenje minskih polja koja mogu biti dugačka do 90 metara i široka oko šest metara. Ovo oružje se takođe može koristiti za gađanje kopnenih ciljeva. U ovom slučaju, Ukrajinska vojska je pokušala da napadne ovom instalacijom, ali, ostaje upitno da li je postigla cilj.

Ovo nije prvi slučaj upotrebe lansera UR-77 Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Ranije u februaru 2022. godine, ukrajinska vojska je koristila ovu instalaciju za granatiranje grada Dokučajevska (bivši Lenjinski) u Donjeckoj oblasti.

UR-77 ”Meteorit” (установка разминирования – mehanizam za razminiranje) se nalazi na hodnom, amfibijskom delu poznate haubice ”Gvozdika” (karanfil). ”Meteorit” se proizvodi serijski od 1978. godine kao zamena za UR-67, koji je bio instaliran na osnovi amfibijskog oklopnog transportera BTR 50 PK.

ur 77 meteorit
ur 77 meteorit

Koristi ”Stazu” UZ-67 znatno povećanih mogućnosti, koja se koristi i na vozilima BTR-50 PK i sa UR 77 MTLB. Shodno povećanim performansama taj komplet može da napravi prolaz oko šest metara širine i dužine do 90 metara.

U osnovi to veoma efikasno sredstvo služi za aktiviranje PT mina, a specijalizovano je za otvaranje prolaza u protivpešadijskom polju i može aktivirati čak i američku minu M14, praveći prolaz od 14 metara. Pri tom je naoružan znatno ojačanim punjenjem eksplozivnog kabla, većeg dometa i učinka nego što je do pešadijska varijanta.

Za transport ”Staze” do bojišta mogu se koristiti sva sredstva, pri čemu se ZRP-2 pakuje u kontejner GK-30, kojim se može bacati i padobranom. Na platformu PGS-500 može se postaviti 12 sanduka u dva reda po visini.

3 KOMENTARA

  1. To je snimak star prije 1 mjesec kpji su rusi ispalili na zgradu u napadu na bahmut , I sada su ga ukrainci postavili kao njihov , I nasijedaju mnogi na tu pricu ukrosa

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version