Naslovna Novosti Bahmut stvorio ključni problem za Kijev – održavanje motivacije vojske

Bahmut stvorio ključni problem za Kijev – održavanje motivacije vojske

0
borac iz bahmuta
borac iz bahmuta
google news

Podrška Zapada Ukrajini je neviđena do sada. Ukrajina će postaviti oklopne jedinice opremljene tenkovima Leopard 2 i oklopnim transporterima Bradly, Marder i Striker, sposobni da gađaju pokretne ciljeve i savladavaju minska polja i odbrambena utvrđenja.

Prolećna ofanziva ukrajinskih oružanih snaga mogla bi da predstavlja „ultimativni test“, a u slučaju neuspeha čak i podrška Zapada dovodi se u pitanje.

Njujork tajms analizira pripreme i poteškoće Ukrajine posle meseci napornih sukoba sa ruskim snagama.

Kijev je skoro spreman da pokuša odlučujuću ofanzivnu kampanju koja će u potpunosti iskoristiti sve što je dobio u pogledu opreme i obuke prethodnih meseci.

Na prvom mestu su novi sistemi naoružanja SAD i drugih država NATO-a – pre svega savremeni tenkovi Leopard 2 i Čelendžer, ali i borbena vozila pešadije M2 Bredli ili američka vozila za razminiranje.

Ovome se dodaje obuka trupa po standardima NATO-a i uspostavljanje opremljenih, obučenih i motivisanih jurišnih jedinica, uključujući i rekonstituisani bataljon Azov.

Prema američkim vojnim izvorima na koje se poziva list, ova ofanziva će označiti ključnu prekretnicu u sukobu: cilj bi mogao biti probijanje ruskih linija u Donbasu.

Međutim, južna Ukrajina ostaje odlučujuća: napredovanje od 80 km od sadašnje linije fronta do grada Melitopolja „podeliće teritoriju koju drži Ruska Federacija na dve zone, preseći linije snabdevanja i dovesti ruske baze na Krim u domet delovanja. ukrajinske artiljerije“, piše NYT.

https://twitter.com/200_zoka/status/1637143419960033282?s=20

Rusija se, međutim, mesecima spremala za odbranu ovih teritorija i „uspeh nije zagarantovan“. Prema Klifu Kupčanu, predsedniku grupe za analizu rizika Evroazijske grupe u Vašingtonu, „u očima Zapadnih elita Ukrajina mora da pokaže značajne teritorijalne dobitke u predstojećoj ofanzivi“.

Ukrajinski oficiri će morati da organizuju napade artiljerije, pešadije i oklopnih vozila koji će probiti ruske rovove, tenkovske zamke i minska polja. Ukrajina će se oslanjati na ono što je preživelo od opreme za deminiranje u njenom arsenalu iz sovjetskih vremena, plus opremu dobijenu od Zapada.

Na jugu ruske jedinice grade odbrambene položaje, a trenutak istine biće kada zapadni tenkovi pokušaju da probiju ruska uporišta, kažu iz NYT.

Uspeh ukrajinskih snaga nikako nije zagarantovan, jer saveznici ne žure da šalju oružje, a vojnici moraju da se zadovolje ubrzanom obukom u taktici napada.

Ponizni Habek se izvinjava Zelenskom

Istovremeno, piše publikacija, moral ukrajinskih boraca, koji je veći deo rata bio bolji od neprijateljskog, „postaje sve veći problem“.

Bitke poput Bahmuta, koje traju mesecima sa veoma velikim gubicima na obe strane, skupo su koštale Ukrajinu: hiljade vojnih stručnjaka i ogromne resurse, dok u isto vreme gube postepeno teritoriju.

U nedavnim intervjuima za NYT, vojnici stacionirani u Bahmutu rekli su da su užasnuti obimom gubitaka.

Međutim, jedan od najživopisnijih primera obnove oružanih snaga, napominje publikacija, jeste da Ministarstvo unutrašnjih poslova obnavlja jedinicu Azov, čiji su borci desetkovani, ubijeni, ranjeni ili zarobljeni tokom opsade Mariupolja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version