Naslovna Novosti Ukrajinske snage počele da koriste američke M58 sisteme za deminiranje

Ukrajinske snage počele da koriste američke M58 sisteme za deminiranje [Video]

0
m58 miclic
m58 miclic
google news

Kijevske snage primećene su kako koriste sisteme za deminiranje M58 (MICLIC, Mine Clearing Line Charge) američke proizvodnje, prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prvog aprila, na internetu su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako ukrajinski vojnici koriste ove sisteme na frontu čiju lokaciju nismo uspeli precizno da utvrdimo.

Reč je o sistemima koji se koriste za deminiranje „iz blizine” i stvaranje bezbednog koridora u minskom polju kontaminiranom protivpešadijskim i protivtenkovskim minama. M58 je ušao u službu vojske i marinaca SAD 1988. godine i od tada je služio u operacijama razminiranja u Kuvajtu, Iraku i Avganistanu.

Sistem radi na uništavanju minsko-eksplozivnih prepreka aktiviranjem sopstvenih eksplozivnih opružnih punjenja, koje se lansiraju čim mašina naiđe na minu. Eksplozivno punjenje je u osnovi raketa koja se lansira preko prepreke i za sobom ostavlja ‘izbočinu’ ispunjenu eksplozivom.

Nakon lansiranja i aktiviranja takvog punjenja, aktiviraju se protivpešadijske i protivtenkovske mine i uništavaju se druge vrste prepreka poput žice ili drveta.

Eksploziv se aktivira daljinski ili ručno, s tim što se prilikom ručnog aktiviranja koriste se osigurači sa vremenskim kašnjenjem koji se nalaze na svakih nekoliko metara. Pošto je takva aktivacija veoma opasna, u američkoj vojsci se naziva medaljom časti, što znači da je reč o poduhvatu dostojnom Medalje.

Sistem za uklanjanje mina se sastoji od šasije prikolice M353 ili M200A1, lansera, kompleta za paljbu M147, linijskog punjenja M58A3 i rakete MK22 Mod 4 od 127 mm. Linijsko punjenje je dugačko 107 metara i sadrži 2,27 kg na 30 cm eksploziva C-4.

Kada se detonira, pokriva traku 8 metara sa 100 metara. Posebno je efikasan protiv mina sa konvencionalnim spojem.

Na video snimku, sistem za čišćenje mina je vučeno vozilom International M1224 MaxxPro MRAP [Mine Resistant Ambush Protected].

SAD su se obavezale da će Ukrajini isporučiti „opremu za čišćenje mina“ u septembru prošle godine. U novembru, MICLIC se prvi put pojavio u kijevskim snagama.

Kijevske snage se trenutno spremaju da pokrenu ofanzivu velikih razmera protiv ruske vojske. MICLIC i drugi sistemi za čišćenje mina će se verovatno koristiti za probijanje odbrambenih linija. Ovi sistemi će biti jedne od prioritetnih meta za ruske trupe.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version