Naslovna Novosti Britanska služba: Velika zimska ofanziva Rusa propala i Gerasimov rizikuje da završi...

Britanska služba: Velika zimska ofanziva Rusa propala i Gerasimov rizikuje da završi „sa strane“

3
ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom vezbe
ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom vezbe
google news

Britansko ministarstvo odbrane, koje se, u svojim “periodičnim analizama”, poziva na informacije tajnih službi, izjavilo je na svom Tviter nalogu da je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Federacije, general armije Valeri Gerasimov, kao komandant ruskih trupa stacioniranih u Ukrajini, postigao je malo uspeha, a njegov pokušaj zimske ofanzive je propao.

Gerasimov je 11. januara 2023. preuzeo komandu nad „specijalnom vojnom operacijom“. Tu funkciju je prethodno obavljao Sergej Surovikin, koji je postao zamenik Gerasimova.

„Gerasimovljev mandat karakteriše nastojanje da se pokrene sveobuhvatna zimska ofanziva za proširenje ruske kontrole nad celim Donbasom. Osamdeset dana kasnije postaje sve jasnije da je ovaj projekat propao“, navode Britanci.

„Na nekoliko frontova u Donbasu, ruske snage su postigle samo manje uspehe, po cenu desetina hiljada žrtava, i u velikoj meri protraćile svoju privremenu nadmoć u ljudstvu, koja je postignuta delimičnom mobilizacijom u jesen“, takođe se navodi.

Šojgu na frontu obećao municiju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je, tokom posete štabu ruskih trupa koje se bore u Ukrajini, obećao da će povećati količinu municije za ruske snage. Kako prenosi Rojters, to proizilazi iz informacija koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Na snimku koji je ministarstvo objavilo na Telegram kanalu, Šojgu se može videti kako predsedava sastankom sa visokim oficirima, uključujući Gerasimova. Na video snimku Šojgu govori svojim kolegama da će Rusija preduzeti korake za povećanje snabdevanja municijom za vojnike na frontu.

Poslednjih meseci Šojgu se suočio sa oštrim kritikama nekih učesnika ruske kampanje u Ukrajini, posebno Jevgenija Prigožina, šefa Vagner privatne vojske, koji ga je optužio da nije obezbedio potrebnu municiju trupama na liniji fronta.

Uspeh, iako postepen, očigledan

Čak i da u narednom periodu, generala Gerasimova sa rukovodstva „specijalne vojne operacije” zameniti neki drugi visoki vojni komandant. Međutim, to neće nužno značiti promenu sa mesta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimov

Ruska strana je u poslednjim kampanjama u Siriji i Ukrajini pokazala da se za vođenje trupa koristi princip rotacije po pozicijama.

Uprkos britanskim procenama, situacija na frontu u Ukrajini u poslednje vreme naginje u korist ruskih trupa, koje su uspele da povrate stratešku inicijativu posle neuspeha u Harkovskoj ili Hersonskoj oblasti. Iako se ništa ne dešava preko noći, progres je više nego očigledan.

Očekivana kontraofanziva ukrajinskih trupa ovog proleća, ukoliko se desi, će pokazati u kom pravcu će ići sukob u Ukrajini. Sve ukazuje da će u slučaju njegovog neuspeha zapadna podrška ukrajinskoj strani značajno pasti.

3 KOMENTARA

  1. који британци.Риши Сунак Индус премијер,Суела Браверменм Индускиња,Министрар спољних послова Џејмс Клеветлеј мајка црнкиња из Сиера Леоне,Премикер Шкотске аЈусаф Хумза,Пакистанац,Градоначелник Лондона Пакистана. Садик Кан

  2. Ma nema ništa tačnije nego kad neprijatelj priča kako je kod tebe nešto propalo, to mora da je surova istina. Jos kad do kazu ljigavi Britanci,pa to nema dalje…

    • Тачно тако, колико пута до сада су се ти исти Британци избламирали са лажима и измишљотинама!
      Те Путин умире, те Руси немају муниције и хране, те Укри напредују до Москве..
      И сличне будалаштине.
      Толика мржња и бес због неуспеха, толика огорченост што руси подржавају Путина, то је невероватно!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version