Naslovna Novosti Ukrajinski plan da otkupe ruske avione umalo uspeo; Jedan od pilota tražio...

Ukrajinski plan da otkupe ruske avione umalo uspeo; Jedan od pilota tražio milion dolara

2
su 34m2
su 34m2
google news

Pojavio se novi “izveštaj” koji govori o tome kako su Ukrajinci pokušali da ubede, između ostalih i ruskog pilota koji je bombardovao Ukrajinu da prebegne sa svojim lovcem bombarderom Su-34 u zamenu za milion dolara.

Yahoo News je navodno intervjuisao i ukrajinskog dobrovoljca, „Bogdana“, koji je smislio i pokrenuo ovaj “genijalni plan” za preuzimanje kontrole nad ruskim borbenim avionima Su-34, Su-24 i Tu-22M3.

Tokom prošlog leta, tim ukrajinskih dobrovoljaca, koji je blisko sarađivao sa obaveštajnom agencijom svoje zemlje, navodno je bio blizu ubeđivanja ruskog pilota Su-34 da napusti svoj avion u zamenu za isplatu od milion dolara. Taj isti pilot je navodno učestvovao u bombardovanju Ukrajine.

Tako je ukrajinski dobrovoljac Bogdan uspostavio kontakt sa Romanom Nosenkom, ruskim pilotom koji upravlja bombarderima Su-34 i Su-24. Bogdan je napomenuo da je jedna od njihovih najrigoroznijih razgovora bila sa Nosenkom.

PARA JURIŠNIKA SU 24
PAR JURIŠNIKA SU 24

Nosenko je 30. aprila napisao: „Preseliću svoju porodicu, ali šta će se tamo dogoditi ako ovo nije šala? Novac je ogroman. Izgleda kao prevara. Koje su garancije da neću biti prevaren? Jebote, ovo je kao film.”

Bogdan je od Nosenka dobio potvrdu da je upravljao bombarderima Su-34 i Su-24, za koje je inače potrebna posada od dva člana. Da bi potvrdio svoju tvrdnju, Bogdan je Nosenku ponudio 2.000 dolara u zamenu za dokaze.

Nosenko je dao fotografije svog Su-24 i, na zahtev, podigao je ispred aviona parče papira sa ispisanim brojem „339“. Ruski pilot je takođe, navodno otkrio važne informacije u vezi sa bombardovanjem koje su izveli iznad Ukrajine, dodaju iz Yahoo News-a.

Nosenko je naveo da ima ograničeno znanje o ciljevima, rekavši da piloti samo transportuju teret do određene tačke, nakon čega on funkcioniše autonomno. On je dodao da im nisu dati nikakvi detalji o ciljevima.

Na osnovu Nosenkovih tvrdnji da teret radi samostalno, moguće je da su koristili municiju za odvajanje kao što su krstareće rakete Kh-59 ili antiradarske rakete Kh-31P.

rusko vazduhoplovstvo narucilo jos 15 su 34m
rusko vazduhoplovstvo – su-34M

On je dalje tvrdio da piloti nisu prethodno obavešteni o svojim operativnim planovima ili pravcu leta. Informacija se otkriva tek u poslednjem trenutku, neposredno pred let.

U “izveštaju” se dodaje da je Nosenko planirao da drogira svog navigatora!? Nosenko je pristao da izađe iz vazdušnog prostora koji kontroliše Rusija i preleti svoje trupe na velikoj visini pre nego što se spusti preko linije fronta. Njegova glavna briga bila je ukrajinska protivvazdušna odbrana.

On je izrazio strah rekavši: „Čuo sam da su dobro plaćeni za obaranje aviona”. „Bio bih samouvereniji kada bih znao bar oblasti njihovog rasporeda da ih zaobiđem i počnem da sa sigurnošću manevrišem na vreme“, dodao je on.

Ruski pilot je takođe nameravao da svoju suprugu izvede iz zemlje, moguće preko Jermenije ili Belorusije. Planirao je da tamo dobije novi pasoš za nju uz pomoć ukrajinskih špijuna, a zatim da krene u jednu od baltičkih država.

Međutim, ceo plan je otkrila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Kao rezultat toga, Ukrajina je navodno dobila samo tehničke informacije o avionu, ali nije uspela da dobije i sam avion, navode stručnjaci iz Yahoo News-a.

su 25 i su 34
su-25 i su-34

Su-34 je dvosed, supersonični lovac bombarder, a avion može da radi u svim vremenskim uslovima. Dizajnirao ga je i proizvodi Suhoj, a izveden je iz aviona Su-27.

Avion Suhoj Su-34 bio je ključan u napadu na ukrajinske položaje, sa prosečno 140 naleta dnevno, i označen je kao jedan od najmoćnijih lovaca koje je Rusija koristila u ratu u Ukrajini.

U ranim fazama rata, ovaj „frontalni bombarder“ je korišćen za izvođenje lovačkih zahvata i udarnih misija do 300 kilometara unutar ukrajinske teritorije na visinama u rasponu od 12.000 do 30.000 stopa, navode stručnjaci RUSI, iako duboko ostrašćeni daleko umereniji sa svojim izveštajima od Yahoo-a koji nam ostaje u sećanju samo kao nekada dobar internet pretraživač.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version