Naslovna Novosti SAD: Čak i da pošaljemo F-16 Ukrajini, bilo bi potrebno oko 18...

SAD: Čak i da pošaljemo F-16 Ukrajini, bilo bi potrebno oko 18 meseci da se oni prebace

0
f 16 block 70
F-16 block 70
google news

Sekretar Saveta bezbednosti Ukrajine Oleksej Danilov insistira na tome da će Ukrajini u bliskoj budućnosti svakako biti isporučeni borbeni avioni F-16, u kontekstu u kojem je američki sekretar odbrane Lojd Ostin nedavno izjavio da je isporuka F -16 je stvar koja bi trajala najmanje 18 meseci.

Međutim, Danilov izostavlja veoma važan aspekt koji je Lojd Ostin precizirao da bi transfer aviona F-16 trajao 18 meseci, čak i ukoliko SAD odluče da pruže takvu vojnu podršku.

Gotovo godinu dana postavlja se pitanje borbenih aviona za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i svaki put je stav SAD po tom pitanju bio negativan, što je još jednom potvrdio američki sekretar za odbranu tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage američkog Senata.

„Što se tiče aviona F16: ako se donese takva odluka, biće potrebno oko 18 meseci da se oni prebace. Ali to neće pomoći ukrajinskim oružanim snagama u trenutnoj fazi neprijateljstava“, rekao je šef američkog Ministarstva odbrane. dodajući da će ih ubuduće primati Ukrajina. Očigledno, verovatno tek nakon "pobede u ratu".

Na saslušanjima u američkom Kongresu 28. i 29. marta, visoki zvaničnici američke odbrane odbacili su ideju da bi Sjedinjene Države uskoro mogle da obezbede avione – sa ili bez posade – Ukrajini.

Dok je Kijev u više navrata tražio borbene avione F-16 i bespilotne letelice MQ-9, Bajdenova administracija se uzdržavala od pružanja istih i tvrdila je da bi sistemi bili od ograničene upotrebe Ukrajini u trenutnoj fazi sukoba sa Rusijom, navodi Air & Space Forces Magazin.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f-16 u formaciji

Stav Pentagona nije dobro primljen u Ukrajini, komentariše sekretar u ukrajinskom Ministarstvu odbrane, Oleksej Danilov, koji je insistirao da pomene da će zapadni avioni biti isporučeni Ukrajini vrlo brzo, navodi ukrajinski Defence Express.

„Niko nije mislio da ćemo imati Patriota, niko nije mislio da ćemo imati Leopard 2 i mnoge druge stvari. Mogu još dugo da imenujem oružje koje se već nalazi u Ukrajini, a aviona će sigurno biti. I imaćemo ih u bliskoj budućnosti“, rekao je Aleksej Danilov.

Sa druge strane, američki zvaničnici tvrde da je Ukrajini potrebno potpuno drugačije oružje, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane, tenkovi i artiljerijski sistemi.

Takođe, zvaničnici američke odbrane tvrde da bi ruski sistemi protivvazdušne odbrane, raspoređeni na liniji fronta, ograničili korisnost i upotrebu borbenih aviona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version