Naslovna Novosti Patriot PVO sistem koji je stigao u Ukrajinu neispravan, menjan nekoliko puta

Patriot PVO sistem koji je stigao u Ukrajinu neispravan, menjan nekoliko puta

Čini se da su glasine koje su se pojavile pre nekoliko nedelja o postojanju sistema Patriot pozicioniranog u Ukrajini bile tačne, što možemo zaključiti iz intervjua koji je agenciji AP dao Volodimir Zelenski.

0
patriot
patriot
google news

Početkom marta poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je da su baterije Patriot već u Ukrajini. Ministarstvo odbrane u Varšavi je odmah uskočilo i objasnilo da “Blaščak nije naveo da se sistemi Patriot već nalaze u Ukrajini, već je samo želeo da naglasi da je odluka o prenosu ovih sistema PVO doneta zahvaljujući naporima Poljske”.

Bez obzira da li su izjave o kojima je reč bile stvarne ili je reč o pogrešnom prevodu poljskog zvaničnika, ukrajinski predsednik Zelenski danas potvrđuje da su neki elementi sistema Patriot stigli u Ukrajinu, ali se još čeka da proradi.

Patriot menjan „nekoliko puta“

Prema Zelenskom, Ukrajini bi bilo potrebno 20 takvih baterija da bi se zaštitila od ruskih projektila. Međutim, ni to možda nije dovoljno, jer „nijedna zemlja na svetu nije napadnuta tolikim brojem balističkih projektila“, sugerisao je.

Zelenski je za AP rekao da uprkos činjenici da se ukrajinski vojnici obučavaju u SAD od januara da koriste sistem, Patriot još nije raspoređen u Ukrajini.

Zelenski je dodao da je jedna od zemalja poslala sistem protivvazdušne odbrane Ukrajini, ali on nije funkcionisao i „morali smo da ga menjamo“. Predsednik nije precizirao o kojoj je zemlji reč. Poslednjih meseci SAD, Nemačka i Holandija su najavile da će poslati Patriot u Ukrajinu.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot

Uz sisteme Patriot, Ukrajini će u bliskoj budućnosti biti isporučena još dva sistema IRIS-T. Takođe, očekuje se da stigne još 19 NASAMS sistema: 6 NASAMS sistema iz SAD, 7 iz Kanade i još 6 iz Norveške.

Zelenski nije izbegao ni temu Bahmuta. Strateški značaj grada šef države vidi ne toliko u vojnom, već posebno iz moralne perspektive. Pobeda Rusa u Bahmutu pogodila bi spoljnu, ali posebno unutrašnju podršku Ukrajine, smatra Zelenski. „Naše društvo će se osećati umorno“, rekao je on. „Naše društvo će me gurnuti na kompromis sa njima (ako Rusi osvoje Bahmut)“.

Patriot protiv hipersoničnih projektila?

Protivvazdušni raketni sistem MIM-104 Patriot ušao je u upotrebu u američkoj vojsci početkom 1980-ih. Njegova najnovija verzija, nazvana PAC-3, dizajnirana je za gađanje i presretanje ciljeva na visini do 24 km.

patriot
patriot

Glavno poboljšanje PAC-3 je njegova sposobnost da obara balističke rakete. Instalacije su veoma mobilne i jedna baterija se može instalirati za manje od sat vremena, a komponente sistema se premeštaju na kamione ili prikolice.

Do 8 lansera može biti uključeno u Patriot bateriju. Prosečan domet upotrebe lansera Patriot je 150 km. Sistem PVO bi trebalo da prati ciljeve brzinom do 2200 m/s na udaljenosti do 180 km.

Primera radi raketa 9M723 Iskander može se kretati na visini od 50 Km i to brzinom od 6–7 Maha. Teoretski, mogla bi biti oborena od strane PAC-3 na visini od oko 2,5 do 20 Km.

Patriot obara sovjetske rakete R-17 sa sigurnošću od oko 70%, tako da se ne treba se kladiti da će oboriti Iskander, koja leti drugačije i mnogo brže, a pritom može da odreaguje kontramerama ako zatreba.

Iskander

Hipersonične rakete nisu R-17. Razlikuju se od svih drugih raketa iz zbog kojih je prvi Patriot i napravljen. Veoma ih je teško zaustaviti čak i sa protivraketnim sistemom SM-3, sistemom Aegis i drugim alatima. Patriot na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu zauzima četvrto mesto.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version