Naslovna Novosti Da li Rumunija šalje oružje Ukrajini?

Da li Rumunija šalje oružje Ukrajini?

0
rumunski mig 21
rumunski mig 21
google news

U nedavnom intervjuu za Bi-Bi-Si, rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku govorio je o doprinosu Rumunije odbrani Ukrajine i njenom stavu prema situaciji u Republici Moldaviji.

Priznajući smanjenu bezbednost u regionu usled ruske agresije na Ukrajinu, Auresku je naglasio da je NATO preduzeo važne mere za jačanje svog odvraćanja i odbrambenog stava, uključujući pojačano prisustvo u Rumuniji američkih trupa i borbenom grupom NATO-a koju predvodi Francuska.

nato awacs nadzorni avion parkiran je u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023. inkuam photosoctav ganea preko reuters a
NATO AWACS nadzorni avion parkiran u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023. inkuam photosoctav ganea preko reuters a

„Prisustvo NATO-a u Rumuniji je povećano na otprilike 5.300 vojnika – imamo američke trupe, imamo NATO borbenu grupu koju predvodi Francuska, sa vojnicima iz Luksemburga, Holandije, Belgije, Poljske itd.“, želeo je da precizira rumunski ministar.

Što se tiče vojne pomoći Ukrajini, Auresku je objasnio da se Rumunija uzdržava od javnog obelodanjivanja nivoa pomoći koja je dodeljena susednoj zemlji. On je, međutim, napomenuo da će gotovo svi detalji biti objavljeni na kraju rata, ističući važnost pomoći Ukrajini da dobije rat.

Da li bi Rumunija mogla biti uvučena u sukob u Republici Moldaviji?

Odgovarajući na pitanja o potencijalnoj vojnoj intervenciji Rumunije u slučaju napada na Republiku Moldaviju, Auresku je naveo da Bukurešt pruža institucionalnu podršku za jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje.

Iako ne veruje da u ovom trenutku postoji veliki rizik od ruske vojne intervencije u Republici Moldaviji, on napominje da “Rusija koristi druga sredstva da destabilizuje Kišinjev korišćenjem hibridnog ratovanja”.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version