Naslovna Avijacija 32 rashodovana F-16 našla novog vlasnika na Balkanu

32 rashodovana F-16 našla novog vlasnika na Balkanu

0
google news

Norveška je pronašla način da se reši svojih penzionisanih F-16 Fighter Falcon-a. Rumunija će ih kupiti. 32 borbena aviona F-16 završiće na Balkanu nakon što su pregovori Rumunije i Norveške okončani potpisivanjem bilateralnog sporazuma 4. novembra. Norveška vlada je zvanično objavila sporazum, a iznos koji će Bukurešt morati da plati Oslu nije preciziran, ali uključuje podršku, rezervne delove, tehničku obuku i opremu.

Norveški F-16

Pre nekoliko godina, Kraljevsko norveško vazduhoplovstvo je penzionisalo dosta modela aviona. Pored F-16, tokom godina Norveška je koristila borbene severnoameričke F-86K, Republic F-84G, F-104 Starfighter, Northrop F-5, Lockheed T-33, Fairchild PT-26, Catalina PB5I-A, Douglas C-47, DHC-3 Otter, Noorduyn Norseman, Cessna O-1, Bell UH-1B i helikopter Bell 47G. Danas norveški piloti imaju F-35 Lightning II, 27 potpuno operativnih i još 15 koje treba da budu isporučeni.

Rumunija će, s druge strane, povećati svoju vazdušnu borbenu sposobnost. Trenutno, pored starih sovjetskih MiG-ova 21, rumunsko vazduhoplovstvo koristi 14 F-16 Fighter Falcon-a. Rumuni su ih odavno kupili od portugalskog ratnog vazduhoplovstva. Dakle, rumunsko vazduhoplovstvo će u narednim godinama brojati 46 lovaca F-16.

Naravno, SAD su dozvolile Norvežanima da prodaju zastarele F-16. Vlada u Oslu je saopštila da počinju procesi modernizacije i održavanja rumunskih F-16. Bukurešt očekuje da će ih dobiti u roku od 12 meseci, verovatno do kraja 2024. godine.

Kongsberg Aviation Maintenance Services biće vodeći integrator modifikacije rumunskih F-16. Trebalo bi da budu modifikovani na nivo M6.5.2, što je rumunski standard. Na ovaj način, norveška vlada je obezbedila da i lokalna industrija priverđuje. U sličnom duhu bila je i izjava norveškog ministra odbrane, gospodina Bjorna Arilda Grama. On je naveo da osim prodaje, postprodajna usluga ostvaruje prihode za državu i industriju.

Gram je izrazio zadovoljstvo što će sada već bivši norveški F-16 nastaviti da brane nebo NATO-a i idu u partnersku zemlju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version