Naslovna Novosti Ukrajinski dobrovoljci planiraju nabavku lakih tenkova FV101 Scorpion za svoje trupe

Ukrajinski dobrovoljci planiraju nabavku lakih tenkova FV101 Scorpion za svoje trupe

2
fv101 scorpion
fv101 scorpion
google news

Tim volontera Armored Turtle pokrenuo je kampanju prikupljanja donacija za kupovinu oklopnog izviđačkog vozila CVR(T) FV101 Scorpion, ponekad klasifikovanog kao laki tenk.

„Pronašli smo potpuno kompletne tenkove! To znači da pored oklopa, vozilo ima top od 76 mm i senzore za nišan“, dodaje se u poruci. „Ovo je laki izviđački tenk „Škorpion“ koji ima niz jedinstvenih karakteristika! Lagan zbog jedinstvenog aluminijumskog oklopa. Velika brzina od 80 km/h, nizak profil, prilično moćna puška.”

Škorpion je vodeće vozilo i tip vatrene podrške u porodici borbenih vozila za izviđanje (gusenični) od sedam oklopnih vozila. Proizveden od strane Alvisa (sada BAE Systems), uveden je u službu britanske vojske 1973. godine i služio je do 1994. godine.

Više od 3.000 je proizvedeno i korišćeno kao izviđačka vozila ili laki tenkovi. Drži Ginisov svetski rekord za najbrži proizvodni tenk; zabeležena je maksimalna brzina od 82,23 km/h.

Vozilo pokreće Jaguar 4,2-litarski benzinski motor sa dometom do 450 km.

Škorpion je naširoko koristila britanska vojska tokom ere Hladnog rata i delovao je u sukobima kao što su Foklandski rat, Zalivski rat i rat u Iraku. Takođe je izvezen u nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Iran i Maleziju.

Ranije ove godine, “humanitarna kampanja” je uspešno prikupila više od 6,4 miliona dolara za kupovinu 101 oklopnog vozila CVR(T) za ukrajinsku vojsku.

2 KOMENTARA

  1. Našto mi je mala kubikaža motora ovog lakog tenka. Samo 4.2 litra. Tenk 55 ima oko 40 litara. BVP M80 sa hispano motorom 8.2 litra.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version