Naslovna Novosti Američki eksperti: Rusija pomaže Kini da izgradi svoj nuklearni arsenal

Američki eksperti: Rusija pomaže Kini da izgradi svoj nuklearni arsenal

0
df 5b
df 5b
google news

Oštra antiruska reakcija Zapada na započinjanje SVO u Ukrajini od strane Rusije ali pre svega i nastanak antikineskog bloka AUKUS čini ne samo približavanje, već i stvaranje punopravnog vojnog saveza Ruske Federacije i Kine realnim.

O tome su počeli da govore američki vojni stručnjaci, ocenjujući najnovije epizode ​​saradnje Moskve i Pekinga.

Primera radi, vojni (Pentagon i obaveštaci) i civilni (iz nevladinih organizacija) analitičari u Sjedinjenim Državama počeli su da izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg širenja nuklearnog potencijala Kine.

Predviđa se da će Peking do 2035. godine utrostručiti broj svojih nuklearnih bojevih glava. Za Kinu se pretpostavljalo da nema dovoljno sirovina kako bi postigao cilj u navedenom roku.

Međutim, nakon upoređivanja statistike svetskih sirovina i analize, stručnjaci su došli do zastrašujućeg zaključka da Kina neće imati problema sa resursima za proizvodnju nuklearnog oružja. Rusija će obezbediti uranijum kineskoj nuklearnoj elektroprivredi i, shodno tome, nuklearnom raketnom štitu.

Ruska Federacija je u septembru-decembru 2022. prodala Kini 24 tone obogaćenog uranijuma za 384 miliona dolara, što je više nego što je IAEA zaplenila širom sveta u poslednjih 30 godina.

Analitičari sada sumnjaju da će kineski reaktor na brzim neutronima CFR600 početi da proizvodi (razrađuje) plutonijum za oružje u bliskoj budućnosti zahvaljujući ovim zalihama.

Prema procenama stručnjaka, to može čak omogućiti Kini da premaši plan i poveća broj nuklearnih bojevih glava za 4 puta u narednih 12 godina. To bi dovelo do toga da će se Kina po obimu svog nuklearnog arsenala (potencijala) izjednačiti sa Ruskom Federacijom i Sjedinjenim Državama.

Kineski nuklearni arsenal trenutno verovatno premašuje 400 operativnih nuklearnih bojevih glava, nivo za koji je Pentagon procenio pre dve godine možda neće biti dostignut do kraja decenije.

Amerikanci ne isključuju da se njihove sumnje možda neće potvrditi ispravnim ukoliko su energetski programi Kine i pomenuti dogovor isključivo civilne prirode.

Zabrinutost postoji zato što su Kinezi prestali da dostavljaju IAEA informacije o zalihama plutonijuma, a to može da ukazuje na vojnu stranu pitanja. Suspenzija Rusije u START-u je dodatna prilika za saradnju Moskve i Pekinga u ovoj oblasti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version