Naslovna Novosti „Najopasnije“ ukrajinsko oružje koje pogađa rusku vojsku sada može biti presretnuto

„Najopasnije“ ukrajinsko oružje koje pogađa rusku vojsku sada može biti presretnuto

0
tor m2
tor m2
google news

Renomirani ruski vojni ekspert tvrdi da su ruski protivvazdušni raketni sistemi pokazali da mogu da obore navođene artiljerijske granate M982 Excalibur koje su SAD poslale Ukrajini.

Glavni urednik časopisa Arsenal otadžbine Viktor Murahovski rekao je za RIA Novosti da je jedna od karakteristika ruske protivvazdušne odbrane tokom određene operacije korišćenje vođenih raketa ruskih PVO sistema za uklanjanje američkih vođenih artiljerijskih granata M982 Excalibur.

tor m2 i excalibur
tor m2 i excalibur

Uzgred, ovo su granate koje navodno stoje iza napada na bivšeg ruskog šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina u Donjecku u decembru 2022. Nakon incidenta, zvaničnici DNR-a su tvrdili da su ukrajinske snage granatirale hotel i restoran u kojem je Rogozin odseo visoko preciznim Excalibur-om.

Ukrajina je ispalila američke artiljerijske granate M982 Excalibur iz haubica M777. Viktor je, međutim, takođe detaljno opisao teškoće povezane sa obaranjem ovih naprednih vođenih granata. On je rekao da su ove granate haubica izazovna meta za sisteme protivvazdušne odbrane zbog svoje manje veličine.

„Ako, na primer, raketa HIMARS MLRS, koju naši sistemi obaraju u velikim količinama, ima dužinu od 4 metra sa kalibrom 227 milimetara, onda je projektil Excalibur dugačak samo 1 metar sa kalibrom od 155 milimetara, ovu metu je mnogo teže pratiti i ciljati.

Osim toga, potreban je precizniji pogodak da bi se ona onesposobila i zbog svoje veće snage“, objasnio je stručnjak.

m982 excalibur
m982 excalibur

Prema informacijama časopisa, ovaj podvig je postignut jer su sistemi PVO unapređeni nakon upotrebe u specijalnoj misiji. Nadogradnja softvera i hardvera za protivvazdušni raketni sistem „Tor-M2U/M2“ je u najkraćem mogućem roku završena, čime je povećan njihov kapacitet da se suprotstave najsavremenijim vazdušnim pretnjama.

U izveštaju, međutim, nije bilo reči o prirodi nadogradnje ovog protivvazdušnog raketnog sistema koje omogućavaju ruskim trupama da obaraju granate Excalibur.

U januaru 2023, milicija Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je da ove navođene granate čine „najopasniji“ deo američke vojne pomoći Ukrajini i naglasila da se moraju uništiti dok su još u skladištima.

Paket vredan 3,5 milijardi dolara koji je najavio Pentagon sadržao je više od 500 artiljerijskih projektila M982 Excalibur navođenih GPS-om. Granate su počele da stižu u Ukrajinu i već su nanele značajnu štetu snagama DNR.

Projektil Excalibur

Projektil Excalibur je precizna artiljerijska municija. Može da radi u svim vremenskim uslovima i maksimalna dozvoljena greška udara je 2 metra. Excalibur ima maksimalni domet 50 km ako se koristi projektil kalibra .52, a 40 km ako je projektil kalibra .39.

Excalibur se može koristiti iz sistema kao što su M777, M109 serije, M198, Archer i PzH2000, kao i iz haubica AS90, K9 i G6. Trenutno, prema podacima kompanije Raytheon Missiles & Defense, Švedska, Kanada, Australija i Holandija koriste ove projektile.

Prema Raytheon-u, u budućnosti možemo očekivati projektile Excalibur sa laserskim ciljanjem i poluaktivnim laserskim pretraživačem. Excalibur takođe ima pomorsku verziju pod nazivom Excalibur N5.

Sredinom januara prošle godine, američka granata Excalibur, pogodila je dva cilja na udaljenosti od nešto više od 46 km nakon što je ispaljena iz francuske samohodne haubice CAESAR. Raytheon je izdao specijalno saopštenje za javnost u kojem se navodi da su u testiranju učestvovali američki vojnici i predstavnici francuske kompanije NeXter.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version