Naslovna Novosti Tajni borbeni avion američke mornarice F/A-XX u službi od 2030 kao zamena...

Tajni borbeni avion američke mornarice F/A-XX u službi od 2030 kao zamena za Super Hornet

0
fa xx koncept
fa xx koncept
google news

U onome što bi se moglo videti kao oštro odstupanje od svoje tradicionalne prakse, predloženi budžet američke mornarice za fiskalnu 2024. godinu uključuje skoro 1,53 milijarde dolara za razvoj borbenog aviona sledeće generacije, popularno poznatog kao F/A-XX.

Američka mornarica je 13. marta zvanično objavila svoj predlog budžeta za fiskalnu 2024. godinu, uključujući budžetske zahteve za američki marinski korpus.

Program F/A-XX se ističe jer, za razliku od američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF), koje je više govorilo o svom NGAD-u (lovac sledeće generacije), F/A-XX američke mornarice ostaje tajna. Primera radi, služba je odlučila da zadrži troškove razvoja F/A-XX klasifikovane u poslednja tri budžetska ciklusa.

Prošle godine, medijski izveštaji su ukazivali da je mornarica trošila više novca na razvoj borbenog aviona šeste generacije, što je izazvalo zabrinutost oko toga kako će služba ubediti poreske obveznike, a bez otkrivanja značajnih detalja o programu.

U to vreme, kontraadmiral Džon Gamblton, zamenik pomoćnika sekretara za budžet u mornarici, rekao je: „Iako je NGAD poverljiva linija, investicije se za NGAD donekle dramatično povećavaju u odnosu na petogodišnji budžet Pentagona.

Slično kao i USAF Next Generation Air Dominance NGAD avion, očekuje se da će avion šeste generacije američke mornarice biti stelt lovac koji radi sa i bez posade ali i u timskom režimu sa bespilotnim letelicama.

Zahtev za budžetom za fiskalnu 2024. dalje dolazi u trenutku kada se služba suočava sa potencijalnim nedostatkom borbenih aviona.

U martu 2022, služba je obavestila medije da planira da spreči nedostatak borbenih aviona do 2030-ih. Plan je predviđao potpuno postavljanje F-35C Joint Strike Fighter-a, stvaranje lovca sa posadom F/A-XX za program NGAD i dodavanje postojećim F/A-18E/F Super Hornetima dodatnih 4.000 sati leta.

fa 18f super hornet slece na palubu nosaca aviona klase nimic uss hari s. truman
F/A-18 Super Hornet sleće na palubu nosača aviona klase Nimic USS Hari S. Truman

Viceadm. Kenet Vajtsel rekao je da F/A-XX mora da bude operativan između 2030. i 2035. On je upozorio da se to mora uraditi po planu. U suprotnom, služba će ostati bez adekvatne zamene, stvarajući manjak.

Očekuje se da će F/A-XX zameniti Super Hornete koji će početi da napuštaju inventar do 2030. godine, ako ne i ranije.

Dalje, u maju 2022. godine, zvaničnici mornarice rekli su Kongresu u pisanom svedočenju da je program F/A-XX namenjen proširenju dometa za operacije zasnovane na nosačima.

Američka mornarica i dalje zadržava tajnim informacije o tome koliko je novca za ovaj program dobila iz prethodnih budžeta.

Projekat ratne dominacije u vazduhu nove generacije (NGAD), koji se razlikuje od istoimenog programa Ratnog vazduhoplovstva, uključuje F/A-XX kao komponentu. Još uvek nije jasno šta tačno podrazumeva program NGAD mornarice.

U septembru 2022, medijski izveštaji su ukazivali na to da je super tajni lovac šeste generacije koji je razvila američka mornarica bio u „fazi usavršavanja koncepta“, a da je Kancelarija za pomorske operacije i komanda pomorskih vazduhoplovnih sistema razgovarala sa poslovnim i obaveštajnim organizacijama o dizajnu futurističkog aviona.

Stiv Trimbl, urednik odbrane u Aviation Week-u, tvitovao je da F/A-XX možda ima „kormilo“ repa sličan u širokim potezima onima koji se vide na stelt avionu YF-23 koji je dizajnirao Northrop. Pošto je skica bila niske rezolucije, zaključak je bio da bi slika mogla imati tradicionalnije dvostruke repove.

ngad boeing
NGAD Boeing

Postoji vrlo malo dostupnih detalja u vezi sa dronovima kojima je F/A-XX namenjen za rad, ali znamo da mornarica planira da nose ubojna sredstva, pakete za elektronsko ratovanje i da dronovi služe kao komunikacioni relejni čvorovi, napominje The Drive.

Nedavno su iz USAF otkrili da blisko sarađuju sa mornaricom na usavršavanju svojih planova za autonomne sofisticirane bespilotne letelice, koje trenutno nazivaju kolaborativnim borbenim avionima (CCA). Činjenica da mornarica takođe kupuje dodatne bespilotne letelice MQ-4C Triton mogla bi da signalizira određenu spremnost za timski rad bez posade.

Američka mornarica još nije otkrila više detalja o svojoj nadolazećoj letelici. Međutim, služba je učinila prvi korak obelodanjivanjem budžetskog zahteva, a informacije koje su usledile mogle bi da budu objavljene u dogledno vreme.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version