Naslovna Novosti Australija dobija nuklearne podmornice iz SAD i Velike Britanije

Australija dobija nuklearne podmornice iz SAD i Velike Britanije

0
ssn aukus 1
ssn aukus 1
google news

Australijski premijer Entoni Albanez, premijer Velike Britanije Riši Sunak, američki predsednik Džo Bajden objavili su zajednički plan za opremanje Australije konvencionalno naoružanim podmornicama na nuklearni pogon (SSN), 13 marta 2023.

Plan nabavke je deo bezbednosnog saveza Australija-Ujedinjeno Kraljevstvo-Sjedinjene Države (AUKUS). Krajnje stanje plana nabavke je nova podmornica odgovarajućeg naziva SSN-AUKUS.

aukus alabanese biden sunak
aukus alabanese biden sunak

Ovo saopštenje predstavlja „najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj [australskoj] istoriji“, rekao je premijer Albanese na sastanku u San Dijegu.

Počevši od 2023. godine, australijsko vojno i civilno osoblje dobiće pristup industrijskim podmornicama SAD i Velike Britanije kako bi stekli znanje neophodno Australiji za postavljanje snaga sopstvenih nuklearnih podmornica. Takođe 2023. godine, američki SSN će povećati posete Australiji, dok će britanske podmornice povećaće posete lukama od 2026.

Još jedna faza plana za podmornice, američki i britanski SSN će uspostaviti rotaciono prisustvo u Zapadnoj Australiji već 2027. Njihovo prisustvo će biti popunjavanje jaza dok Australija ne bude mogla da plovi svojim sopstvenim nuklearnim podmornicama i služe za “odvraćanje agresije” u regionu.

„Kovanjem ovog novog partnerstva, ponovo pokazujemo kako demokratije mogu da obezbede našu bezbednost i prosperitet“, rekao je američki predsednik Bajden na sastanku.

Glavna prekretnica u planu za podmornice biće prodaja tri SSN-a klase Virdžinija proizvedena u SAD Australiji 2030-ih. Prodaja podleže odobrenju Kongresa, ali predviđa prodaju još dve dodatne podmornice ako Australija želi.

Nakon raspoređivanja američkih i britanskih nuklearnih podmornica u Australiju, ove podmornice klase Virdžinija koji plove pod australijskom zastavom omogućiće australijskoj mornarici da povuče svoju dizel-električnu podmornicu bez nedostataka u sposobnostima.

Poslednja faza plana je da Australija izgradi i postavi sopstvenu podmornicu na nuklearni pogon, SSN-AUKUS. Koristeći britanski dizajn i američku tehnologiju, SSN-AUKUS bi trebalo da bude buduća napadna podmornica i za Australiju i za UK.

Kraljevska mornarica Velike Britanije očekuje da će imati svoj prvi SSN-AUKUS krajem 2030-ih, dok se Australija predviđa za rane 2040-te.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version