Naslovna Novosti Slovačka i Poljska žele lovce F-16 u zamenu za isporuku MiG-29 Ukrajini

Slovačka i Poljska žele lovce F-16 u zamenu za isporuku MiG-29 Ukrajini

2
ukrajinski lovac mig 29 ispaljuje raketu vazduh vazduh
ukrajinski lovac mig 29 ispaljuje raketu vazduh vazduh
google news

Slovačka i Poljska žele da isporuče MiG-29 Ukrajini i neprestano pozivaju sve ostale članice EU sa ovim borbenim avionima da slede njihov primer, ali uz upozorenje da u zamenu dobiju F-16 američke proizvodnje.

Radi se o starim, legendarnim borbenim avionima sovjetske proizvodnje koji nisu modernizovani i zbog toga neće moći da utiču na sukob u Ukrajini.

mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska

U nedavnom intervjuu za CNN, poljski predsednik Duda rekao je da je njegova zemlja spremna da Ukrajini preda njihove preostale operativne MiG-29.

Odgovarajući na Dudinu primedbu, slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ dobio je potvrdu da će se Poljska „složiti sa zajedničkim napretkom Slovačke i Poljske u predaji viška aviona MiG-29 obe zemlje Ukrajini“.

Sa svoje strane, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski upozorio je zemlje NATO-a da bi isporuka borbenih aviona Ukrajini značila njihovu direktnu umešanost u ukrajinski sukob.

„Zamislite da ti avioni polete u Poljskoj, uđu u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim se vrate u Poljsku na održavanje. Hoće li Poljska biti umešana u tom slučaju? Mislim da hoće. To je direktno učešće. Dakle, na Zapadu mnogo pitanja, a nedovoljno razmišljanja“, rekao je Poljanski.

Bez obzira na to, bilo kakva konačna odluka Poljske i Slovačke da isporuče borbene avione MiG-29 Ukrajini uopšte ne bi iznenadila Moskvu. Iako su ove zemlje bivše članice Varšavskog pakta, danas su izrazito anti-ruske.

Pošto Poljska i Slovačka danas praktično nemaju veze sa Rusijom, one nisu u mogućnosti da modernizuju svoju flotu MiG-ova 29 niti da nabave rezervne delove. To bi mogao biti jedan od razloga zašto dve zemlje žele da poklone svoje borbene avione, posebno ako u zamenu mogu da dobiju lovce kao što su F-16.

Istovremeno, očekivane isporuke borbenih aviona MiG-29 Ukrajini iz Slovačke i Poljske ukazuju na to da je malo verovatno da će SAD isporučiti Ukrajini F-16. Vrlo je verovatno će SAD primeniti nemački model podsticanja savezničkih država da pošalju svoju staru vojnu opremu u Ukrajinu u zamenu za moderniju zamenu.

Ako Slovačka i Poljska na kraju isporuče MiG-29 Poljskoj, to bi iznosilo oko 140 borbenih aviona što nije malo. Međutim, ne očekuje se da će to napraviti razliku u ukrajinskim ratnim naporima jer su u pitanju primitivne verzije u poređenju sa ruskom flotom.

slovacki mig 29
slovacki mig 29

Ruska flota uključuje mnoge avione četvrte generacije poput MiG-31 i borbene avione pete generacije poput Suhoj Su-57, a tu su i PVO sistemi poput raketnih sistema S-400, S-500 i Buk. Slovački i poljski borbeni avioni MiG-29 su treće generacije.

Čak i da su ovi borbeni avioni isporučeni Ukrajini, i dalje postoji problem uništenih aerodroma. Usled ovog problema, postoji mogućnost da bi MiG-29 mogli da ostanu u Slovačkoj i Poljskoj, ali da njima upravljaju ukrajinski piloti. Ukoliko se tako nešto desi, to opravdalo rusku odmazdu protiv ovih zemalja.

Kijev je redovno zahtevao borbene avione od zapadnih zemalja. U tom kontekstu, ukrajinske vlasti pominju F-16 američke proizvodnje, uprkos realnosti da bi ukrajinskim pilotima bilo potrebno najmanje šest meseci da postanu sposobni da ih koriste.

Na nedavnom saslušanju u Kongresu, zamenik američkog sekretara za odbranu za politička pitanja Kolin H. Kal rekao je da je Kijev zatražio od Vašingtona do 128 borbenih aviona četvrte generacije. Međutim, NATO nema jedinstven stav po tom pitanju.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je 25. februara da Ukrajini za sada nisu potrebni F-16 i da trenutno isključuje njihovu isporuku Kijevu. Istovremeno, Bajden je primetio da u ovoj fazi sukoba Vašington smatra drugu podršku većim prioritetom – kao što je snabdevanje Ukrajine tenkovima, artiljerijom i sistemima protivvazdušne odbrane.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Iako je Vašington obećao da će nastaviti da podržava kijevski režim, moguće je čak i da postoji kontradiktorno priznanje da će Rusija postići svoje ciljeve u Ukrajini, dok SAD koriste rat kao priliku da njihova odbrambena industrija profitira.

2 KOMENTARA

  1. Sve je dzaba,Rusi se ne pomeraju i sve ih cekaju i tamane u Bahmutu.Taktika je promenjena nema jurisanja i ostavljanja dzepova za sobom.Samo ciste temeljno.Ti migovi bi u borbi sa ruskom flotom prosli ko nasi 99 sa NATO,to su izandjandjane krsine kojima su borbeni resursi odavno istekli,ali ako nema kise dobar je i grad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version