Naslovna Novosti Pogledajte: Britanski Stormer HVM onesposobljen Lancet lutajućom municijom

Pogledajte: Britanski Stormer HVM onesposobljen Lancet lutajućom municijom

0
lancet pogada stormer hvm
lancet pogada stormer hvm
google news

Stormer HVM koji je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo za Ukrajinu, ali i pojedini “humanitarni fondovi”, pogođen je i uništen ruskom municijom. Telegram nalog ministarstva odbrane RF objavio je ovo danas, 11. marta, uz svoju tvrdnju, ministarstvo prilaže video snimak kao dokaz.

Dron koji je ruska vojska koristila je Lancet, o kome smo već naširoko pisali. Od početka rata, osim iranskih dronova Shahed serije, Lancet se pokazao kao najbolji dron u ruskoj ofanzivi u Ukrajini. Druga polovina 2022. godine donela je na videlo mnoštvo uspešnih pogodaka ruskog drona.

Ovaj video prikazuje napad Lanceta na britanski Stormer HVM iz perspektive drugog ruskog drona. Drugi dron, najverovatnije za izviđanje i nadgledanje bojnog polja, snimio je Lancet kako udara direktno između šasije i kupole Stormer HVM.

Alvis Stormer [kome pripada Stormer HVM] je porodica oklopnih vozila koju je razvila britanska kompanija Alvis Vickers [sada deo BAE Systems Land & Armaments] 1980-ih. Vozilo je dizajnirano kao mobilna platforma za raketni sistem zemlja-vazduh Starstreak, ali je takođe korišćeno za niz drugih uloga, uključujući izviđanje, komandu i kontrolu, i protivtenkovsko ratovanje.

Alvis Stormer je zasnovan na modularnom dizajnu, sa nizom zamenljivih komponenti koje omogućavaju da se vozilo prilagodi različitim ulogama. Osnovna šasija može biti opremljena različitim kupolama, uključujući niskoprofilnu kupolu za protivvazdušnu odbranu, veću kupolu za protivtenkovsku borbu i komandnu i kontrolnu kupolu za upravljanje bojnim poljem.

stormer hvm ispaljuje thales starstreak
stormer hvm ispaljuje thales starstreak

Vozilo pokreće Cummins dizel motor, koji mu daje maksimalnu brzinu od oko 80 km/h i domet do 600 km. Ima tročlanu posadu, uključujući vozača, komandira i topnika.

Alvis Stormer je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta, uključujući Maleziju, Indoneziju i Oman. Učestvovao je u Zalivskom ratu, u Iraku i ratu u Avganistanu, između ostalih sukoba.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikova. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa dužinom leta od 40 minuta i bojevom glavom od tri kilograma i veću Izdelie-51 koji leti sat vremena i naoružan je bojevom glavom od pet kilograma.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version