Naslovna Novosti Ruske podmornice sve češće „iskaču“ kod obale SAD; taktika slična onoj iz...

Ruske podmornice sve češće „iskaču“ kod obale SAD; taktika slična onoj iz vremena hladnog rata

2
stize nova podmornica klase borej sa 16 nuklearki
podmornica klase borej nosi 16 nuklearnih torpeda
google news

Ruska podmornica „iskače“ kod obale SAD; Vojni ekspert kaže da raspoređivanje liči na taktiku sovjetskog stila.

Komandanti američke mornarice zabrinuti su da bi novi obrasci raspoređivanja ruskih nuklearnih podmornica blizu obale SAD mogli da ugroze američku bezbednost.

Newsweek je ranije ove nedelje izvestio da američki komandanti i vojni posmatrači podižu uzbunu zbog aktivnosti ruske podmorničke flote kod obala Sjedinjenih Država.

Prema zvaničnicima, ruske podmornice su takođe češće primećene u Sredozemnom moru i blizu obala Sjedinjenih Država, a оvo se odvija i pored ruske preokupacije ratom u Ukrajini kao i naknadnog gomilanja ruskih snaga i nuklearnih podmornica u Crnom moru.

Majkl Peterson, direktor Ruskog instituta za pomorske studije (RMSI), koji istražuje rusku vojsku, rekao je: „Postoje indicije da su se „podmornice na nuklearni pogon sve češće raspoređene pored obala Sjedinjenih Država i u Sredozemnom moru kao i drugde duž evropske periferije.

posejdon
posejdon

Peterson je dodao da rusko raspoređivanje podmornica liči na taktiku iz sovjetskog doba i ere Hladnog rata.

Ovo postaje još uočljivije u svetlu najave ruskog predsednika Vladimira Putina dok je nadgledao puštanje u rad nekoliko plovila, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon Generalissimus Suvorov sposobnu da lansira balističke rakete.

Putin je rekao da će njegova zemlja graditi više podmornica na nuklearni pogon, „osiguravajući bezbednost Rusije u decenijama koje dolaze“. Ova izjava je takođe kompatibilna sa ocenom SAD da je Rusija nastavila da radi na proširenju svoje nuklearne podmorničke flote.

Prema vojnim stručnjacima, tačan obim raspoređivanja ruskih nuklearnih podmornica ostaje nejasan, ali je svakako zabeležen ogroman porast u poslednje dve decenije.

Rusija je nastavila sa jačanjem svojih podmorničkih sposobnosti i sprovodi testove sa svojom podmornicom Belgorod sa nuklearnim oružjem. U januaru ove godine, izveštaji su ukazivali na to da je Belgorod završio seriju testova torpeda Posejdon, koji je označen kao „super oružje“.

Belgorod nuklearna podmornica
Belgorod nuklearna podmornica

Ruska mornarica se može pohvaliti najraznovrsnijom podmorničkom flotom na svetu. Otkako se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, zemlja neumorno radi na unapređenju svojih podmorničkih snaga. Naročito u poslednjih nekoliko godina, Moskva je razvila brojne podmornice koje mogu da dostignu do svih strateških ciljeva u Sjedinjenim Državama i kontinentalnoj Evropi.

Uzbunu je oglasio i direktor američke severne komande i NORAD-a, general američkog vazduhoplovstva Glen VanHerk, koji je prošlog oktobra izdao upozorenje zbog sve većeg broja podmornica na nuklearni pogon klase Severodvinsk (Jasen) kod obala SAD. Komandant je takođe upozorio da Rusija predstavlja najveću pretnju po amerikance.

Dalje, američki kontraadm. Majkl Studeman, komandant Kancelarije pomorske obaveštajne službe, istakao je rizik koji predstavljaju ruske podmornice klase Jasen kako je popularno poznata. Studeman je rekao: „Te podmornice su „veoma, veoma napredne“, imaju „sposobnosti za više misija“ i sve su aktivnije.

PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE
PROJEKAT 885 JASEN

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, upotreba nuklearnog oružja je postala stalna diskusija, pri čemu nuklearna pretnja nikada nije u potpunosti nestala sa stola.

Sa oko 58, ruska mornarica broji jednu od najvećih svetskih podmorničkih flota. Ove podmornice mogu biti raspoređeni širom sveta.

2 KOMENTARA

  1. Podmornice su oružje drugog talasa, suštinski defanzivne, imaju ulogu da odvrate udar na Rusiju jer ukoliko do toga ipak dođe, odmazda će biti kraj svega i svakoga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version