Naslovna Novosti Kineska podmornička flota će biti napajana litijumskim baterijama

Kineska podmornička flota će biti napajana litijumskim baterijama

0
kineska podmornica
kineska podmornica
google news

Kina će modernizovati svoju podmorničku flotu koja će se napajati litijumskim baterijama, saopštio je SCMP. Trenutno Kina proizvodi tri četvrtine svetskih baterija za električna vozila, što čini ovu zemlju liderom u oblasti tehnologije baterija.

Litijum-jonske baterije su u stanju da udvostruče mogućnosti podmornice u pogledu trajanja boravka pod vodom, brzine operacija, smatraju stručnjaci Pomorske akademije podmorničke flote u Ćingdau.

Tokom proteklih deset godina, komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine istraživala je mogućnost zamene olovno-kiselinskih baterija litijum-jonskim baterijama.

Poznato je da se olovne baterije koriste u podmornicama još od Drugog svetskog rata. Međutim, te baterije imaju mnogo nedostataka. Među njima, stručnjaci nazivaju mali kapacitet skladištenja energije, sporo punjenje, slabu snagu, kratak radni vek, toksična isparenja. Nasuprot tome, litijum-jonske baterije imaju veću gustinu energije, brzo se pune i traju dugo.

Međutim, to ne znači da litijum-jonske baterije nemaju svojih nedostataka. Na primer, one su u opasnosti od požara, što predstavlja veliki problem za podmornice. Jedna pregrejana ćelija može izazvati požar, što će na podmornici dovesti do ozbiljnih posledica.

Međutim, kineski stručnjak Vang Fang rekao je da već postoje rešenja za poboljšanje bezbednosti litijum-jonskih baterija, a ta rešenja su dobijena kao rezultat dugog razvoja kineske industrije električnih vozila.

Pošto se problemi sa rizicima korišćenja litijum-jonskih baterija rešavaju, pitanje zamene olovnih baterija sa njima je samo pitanje dana. Na primer, upotreba gvožđa i fosfata će zameniti nikl i kobalt u litijum-jonskim baterijama, što će dovesti do povećane bezbednosti rada bez žrtvovanja performansi.

msdf js oryu prva podmornica na svetu sa litijum jonskim baterijama.jpg copy
msdf js oryu prva podmornica na svetu sa litijum jonskim baterijama.jpg copy

Prema South China Morning Postu, sada na kineskom tržištu električnih automobila, broj automobila koji koriste gvožđe-fosfatne baterije premašuje broj električnih vozila koja koriste nikl-kobaltne baterije.

Pored toga, stvaranje čvrstog ugljeničnog i keramičkog premaza za baterije razmatra se kao rešenje u oblasti poboljšanja bezbednosti podmornica koje koriste litijum-jonske baterije.

South China Morning Post skreće pažnju na činjenicu da Južnokorejska mornarica i Pomorske snage samoodbrane Japana već koriste litijum-jonske baterije za svoje podmornice: Koreja od 2021., a Japan od 2018. Prototipovi litijum-jonskih baterija su razvile Francuska i Nemačka, u čijim planovima je i modernizacija njihove podmorničke flote.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version