Naslovna Novosti Ukrajina nabavila terence Toyota Land Cruiser naoružane minobacačima kalibra 120 mm

Ukrajina nabavila terence Toyota Land Cruiser naoružane minobacačima kalibra 120 mm

0
bars 8mmk u akciji
bars 8mmk u akciji
google news

Ukrajina će dobiti malu seriju terenskih vozila Toyota Land Cruiser opremljenih minobacačem Alakran kalibra 120 mm, koju je dizajnirala španska kompanija NTGS. Vozila su već na putu za Ukrajinu, potvrđuju različiti izvori upoznati sa operacijom. U pitanju su šest jedinica.

Kijev je svojevremeno već nabavio šest ovih sistema na oklopnoj platformi 4×4. Ova vozila su uglavnom uništena u prvim danima rata.

Mobile Mortar Carrier System - Alakran 120mm

Minobacač ostaje unutar vozila tokom putovanja i aktivira se sa zadnjeg dela vozila pomoću elektromehaničkog aktuatora. Za nekoliko sekundi se oslanja na stabilizator i omogućava kontinuirano pucanje pri maksimalnom opterećenju bez prenošenja napora na vozilo koje ga transportuje.

Ova verzija Alakrana instalirana u Land Cruiseru naziva minobacačkim sistemom „pustinjskog tipa“. Saudijska Arabija je bila prvi kupac koji je želeo integraciju minobacača od 120 mm na Toyota Land Cruiser. Arapi su kupili oko stotinak jedinica.

Ukrajinska industrija je takođe razvila 120 mm laserski vođenu minobacačku granatu, koja je opremljena visokoeksplozivnom bojevom glavom i neznatno povećava domet na 7.500 metara. Godinu i po dana pre početka ruske invazije, sredinom 2019. godine, Ukroboronservis je objavio video snimak testiranja sa Alakranom na svojim oklopnim vozilima.

Velika prednost je sposobnost da deluje i brzo promeni položaj. Vozilo je spremno za paljbu za 35 sekundi. Može se potom povući za 25 sekundi.

Operacija iz kabine i van vozila je omogućena uključivanjem sopstvenog sistema za kontrolu vatre koji prikazuje lokacije dodeljenih ciljeva i uključuje sistem balističkog proračuna za više vrsta municije. Domet varira od 6,5 km sa 81 mm do 8 km sa 120 mm.

Ispaljuje 12 hitaca u prvom minutu i ​​četiri u neprekidnoj vatri. Pripremljen je za rad u teškim i pustinjskim okruženjima i ima zaštitu od sunčevog zračenja, prašine i vode, čemu se mora dodati integrisana meteorološka stanica.

postavljanje municije mobilnog minobacaca bars 8mmk
postavljanje municije mobilnog minobacaca bars 8mmk

Može se ugraditi i u vozilo teže od 1,5 tone bez konstruktivnih ojačanja, a može se transportovati helikopterom.

U najnovijim verzijama, integrisan je sistem automatskog nišanja koji uključuje sopstvenu tehnologiju geografskog informacionionog sistema i otvoreni sistem upravljanja za zajedničku upotrebu različitih jedinica Alakran zajedno sa elementima za identifikaciju cilja. Sistem omogućava i montažu minobacača manjeg kalibra od 81 mm.

Kada je reč o civilnim terencima u Ukrajini, pored Tojote, na socijalnim mrežama već duže vreme vrti snimak za koji ukrajinci tvrde da je upotreba raketnih bacača iz oborenog ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 instaliranog na civilnom pikapu Micubiši L200.

Raketni bacači iz oborenog Ka 52 na pikapu Micubishi L200

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version