Naslovna Novosti Praktično ili ne? Raketni bacači iz oborenog Ka-52 na pikapu Micubishi L200...

Praktično ili ne? Raketni bacači iz oborenog Ka-52 na pikapu Micubishi L200 [Video]

3
raketni bacaci iz oborenog ka 52 na pikapu micubishi l200
raketni bacaci iz oborenog ka 52 na pikapu micubishi l200
google news

Na socijalnim mrežama već duže vreme vrti snimak za koji ukrajinci tvrde da je upotreba raketnih bacača iz oborenog ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 instaliranog na civilnom pikapu Micubiši L200.

Raketni bacači iz oborenog Ka 52 na pikapu Micubishi L200

Na snimku se vidi kako se nekoliko projektila ispaljuje kroz raketne bacače. Ka-52 je jurišni helikopter prvenstveno u službi ruskih oružanih snaga. Prema podacima koje je na osnovu vizuelnih potvrda prikupio blog za praćenje gubitaka u sukobima Oryx, oštećeno i oborane je ukupno 30 helikoptera Ka-52 do sada u sukobu u Ukrajini.

U zavisnosti od verzije, Ka-52 može biti opremljen sa dva raketna bacača [po jedan na svakom krilu] koji ispaljuju rakete S-8 kalibra 80 mm. Rakete datiraju još iz sovjetskog doba, ali pre 3-4 godine Rusija je razvila svoju najnoviju verziju, S-8OFP Bronebojščik.

Inače ove rakete se ispaljuju iz raketnog bacača Ka-52 postavljenog na kapsulu B-8V20A na unutrašnjoj stanici. Ako snimak odgovara informacijama koje je dele ukrajinci, na Micubiši L200 su montirana ne jedan već dva raketna bacača – svaki sa šest raketnih cevi.

kamov ka 52 alligator
Kamov Ka-52 Alligator

U sukobima u Iraku i Afganistanu tokom XXI veka, taktiku ”borbenih pikapova” preuzele su ne samo najamničke firme poput DynCorp, Blackwater ili ruskog Vagnera, nego i regularne vojne i policijske snage. Pri tome, za njih je usvojen novi službeni naziv – ”Nestandardno taktičko vozilo” (non-standard tactical vehicle, NSTV)”.

Ostaje otvoreno pitanje da li će prerađena, naoružana vozila 4×4, nakon prispeća zapadne pomoći u vidu teške borbene tehnike, uošte doći do izaržaja na terenima kakvi su u Ukrajini.

Pratite nas na Google News-u!

3 KOMENTARA

  1. Ovo smo radili u Republici Srpskoj Krajini ,od aviona,Galeba i Orlova i nije imalo efekta. Prosto nije bilo precizno 🙁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version