Naslovna Novosti Ukrajna besna nakon što SpaceX Elona Maska ograničava upotrebu Starlinka za dronove

Ukrajna besna nakon što SpaceX Elona Maska ograničava upotrebu Starlinka za dronove

0
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta
google news

Predsednik SpaceX-a otkriva da je kompanija preduzela aktivne korake kako bi sprečila ukrajinske snage da koriste satelitsku tehnologiju Starlink sa dronovima protiv Rusije.

„Postoje stvari koje možemo da uradimo da ograničimo njihovu sposobnost da to urade“, rekla je Gvin Šotvel novinarima u sredu, pozivajući se na izveštaje o Starlink-u i upotrebi dronova. „Postoje stvari koje možemo da uradimo i koje smo uradili.

Starlink nikada nije trebalo da se koristi vojno na način na koji se ispostavilo da jeste, tvrdi Šotvel, rekavši da kompanija nije predvidela koliko će se duboko i domišljato ukrajinske snage oslanjati na tehnologiju.

„Nikada nije bilo namere da naša tehnologija bude korišćena kao oružje“, rekla je Šotvel publici na svemirskoj konferenciji. „Međutim, Ukrajinci su to iskoristili iako nije bilo nikakvog dogovora.

Šotvelova priznanja da je SpaceX, koji je osnovao Elon Musk, sprečio ukrajinske vojnike da u potpunosti koriste tehnologiju potvrđuje dugotrajno uverenje da se Mask i kompanija ne osećaju lagodno što ukrajinski vojnici koriste Starlink.

U razgovoru sa novinarima nakon toga, Šotvel je tvrdila da je Starlink poslao svoju opremu u Ukrajinu kako bi „održavali rad banaka, bolnica, veza porodica“.

„Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju, i to je u redu“, dodala je Šotvel. „Ali naša namera nikada nije bila da ih koristimo u uvredljive svrhe.

Prošlog oktobra Mask je razljutio Ukrajince, uključujući Zelenskog, zbog predlaganja mirovnog plana na Tviteru u kom je tvrdio da Ukrajina samo treba da odustane od napora da povrati Krim i ustupi kontrolu nad regionima Lugansk i Donjeck.

spacex
SpaceX

Istog meseca pojavili su se izveštaji da je signal Starlinka bio ograničen i da nije bio dostupan preko linije fronta dok su ukrajinske trupe pokušavale da napreduju, u suštini otežavajući njihove napore da preuzmu teritoriju od Rusa. Ti izveštaji o prekidima podstakli su optužbe da se Mask klanja Rusiji, piše CNN.

„To je uticalo na svaki napor Ukrajinaca da prođu preko tog fronta“, rekla je “osoba upoznata sa prekidima” za CNN u oktobru. „Starlink je glavni način preko koga jedinice na bojnom polju moraju da komuniciraju.”

Nakon što je Musk dobio ukrajinske – i Zapadne – pohvale za brzo isporučivanje Starlink sposobnosti Ukrajini, CNN je navodno dobio ekskluzivne dokumente koji pokazuju da je SpaceX pokušavao da natera Pentagon da počne da plaća hiljade terminala, zajedno sa njihovom skupom konekcijom, za ukrajinske vojne i obaveštajne službe . Hiljade jedinica su takođe tiho kupile treće zemlje za Ukrajinu kažu ljutito iz CNN-a.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version