Naslovna Novosti Britanija planira da obučava ukrajinske pilote, iako imaju poteškoća u obuci sopstvenih

Britanija planira da obučava ukrajinske pilote, iako imaju poteškoća u obuci sopstvenih

0
eurofighter typhoon raf
eurofighter typhoon raf
google news

Britanski premijer Ruši Sunak je izjavio da “ništa nije isključeno” na pitanje o snabdevanju Ukrajine oružjem. Nakon što su ukrajinci uspeli da izdejstvuju tenkove, danas je raspoređivanje zapadnih borbenih aviona u Ukrajinu malo verovatnije nego prošle godine.

Iako se Holandija i Poljska prve utrkuju u slanju borbenih aviona, Britanija je verovatno prva koja će sprovesti ovaj plan. Slično se već dogodilo sa tenkovima Challenger 2, dok su se SAD i Nemačka još natezale.

Francuska sa strane posmatra šta se dešava u vezi sa borbenim avionima. Pariz je više puta izjavljivao da francuski borbeni avioni za Ukrajinu nisu „tabu tema“. Postoji mogućnost da pošalju Mirage 2000 ili Rafale. Međutim Pariz želi prvo da osigura svoju nacionalnu bezbednost.

U decembru smo samo razgovarali o odbrani zemlja-vazduh. U januaru govorimo samo o tenkovima. Onda, u februaru imam osećaj da ćemo pričati samo o borbenim avionima“, prorekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu.

„Ništa nije isključeno“ dolazi u trenutku kada je London obećao Ukrajini obuku pilota. U Britaniji je prošle godine obučeno 10.000 ukrajinskih vojnika, a 20.000 planiraju London i Kijev za sada.

Obuku ukrajinskih pilota ne treba povezivati isključivo sa događajima današnjice. U budućnosti, kada se rat završi, Ukrajina će imati pilote koji su upravljali zapadnim avionima. Ako već obučavaju ukrajinske pilote, šta London može da pošalje Kijevu?

Nema mnogo opcija, mnoge zapravo i nedostaju samoj Britaniji. Britanija ima lovce-bombardere Tornado. Malo je verovatno da će završiti u Ukrajini. Ovi avioni služe za bombardovanje duboko u pozadini neprijatelja.

Ako je reč o bombardovanju ruskih položaja na istoku Ukrajine, Tornado će morati da se suprotstavi ruskoj protivvazdušnoj odbrani. Bez borbenih aviona i još mnogo čega što nedostaje ukrajini ovo se neće dogoditi.

Britanski Tranche 1 Eurofajter Tajfuni su moguća opcija. Naročito odgovaraju kada ih London menja isporukama F-35 Lockheed Martina. Ali, kao što smo više puta pisali, Britanija ima problema sa zalihama, a drugo, nemaju pilote.

Britanija će obučavati ukrajinske pilote u vreme kada ne može da obučava svoje. Sve u svemu, i prema dokumentima koje je citirao SkyNews prošlog avgusta, od 596 britanskih studentskih pilota u RAF-u, 347 je čekalo mesto za nastavak obuke ili kursa „prekvalifikacije“. To se dešava usled nemogućnosti da pristupe sledećoj fazi svoje obuke u dozvoljenom vremenskom okviru.

Tu se postavlja i pitanje kapaciteta za obuku… Britanci su u škripcu, posebno zbog povremenog nedostatka aviona za obuku Hawk T2. Nastavili su letove tek nedavno nakon prizemljanja usled mehaničkih problema.

Poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Velikoj Britaniji zapravo je njegova druga od početka rata. Prvo je posetio SAD. Zelenski navodno nastavlja da se bori protiv „crvenih linija“ Zapada. „Pitam vas i svet malim, ali veoma važnim rečima: borbeni avioni za Ukrajinu, krila za slobodu“, izjavio je Zelenski.

Britanija je opsednuta pružanju pomoći Ukrajini. Sasvim je moguće da će London poslati avione u Kijev, ili možda radije finansirati kupovinu starih sovjetskih modela. Vreme će pokazati. Unutar kraljevstva je tema o obuci pilota praćena problemima koji se sada moraju rešavati. U suprotnom, nema garancije da će ukrajinski piloti dobiti ono za šta su nahuškani.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version