Naslovna Avijacija 5 najmoćnijih vazduhoplovnih snaga na svetu

5 najmoćnijih vazduhoplovnih snaga na svetu

1
5 najmocnijih vazduhoplovnih snaga na svetu ilustracija
5 najmocnijih vazduhoplovnih snaga na svetu ilustracija
google news

Predstaviljamo vam listu pet najstrašnijih vazdušnih snaga na svetu. Hajde da pogledamo listu počevši od petog mesta.

  1. Japan

Tokom protekle decenije, “snage vazdušne samoodbrane” Japana su opadale u kvantitetu, ali su rasle u kvalitetu. Sada se sastoje od 1.175 aviona i oko 49.000 ljudi. U osnovi, avijaciju predstavljaju američki avioni i helikopteri, od kojih se mnogi proizvode u Japanu po licenci. Istovremeno, postoji prilično slaba protivvazdušna i protivraketna odbrana, koja je takođe u sastavu japanskog ratnog vazduhoplovstva.


  1. Indija

Indija poseduje pretežno zastarele avione, uglavnom sovjetske proizvodnje (iako postoje francuski, britanski i sopstveni, domaći modeli).

Međutim, 4. mesto na rang listi indijskog vazduhoplovstva omogućilo mu je da zauzme kvantitativnu superiornost u odnosu na većinu zemalja u svetu. PVO uglavnom, takođe se ne razlikuju po razvoju već kvantitetu.

Istovremeno, Indija pokazuje interesovanje za ažuriranje flote aviona. U toku su pregovori o kupovini novih automobila sa nekim zemljama. Broj osoblja: 149.000 ljudi.


  1. Kina

Kao i u mnogim drugim sferama, Kina se za nekoliko decenija transformisala od zemlje zaostalog razvoja u vodeću svetsku silu, a tome svedoči i sve agresivnija politika SAD prema njima. Kinesko ratno vazduhoplovstvo je uglavnom naoružano opremom sopstvene proizvodnje, ali ima i mnogo ruskih aviona.

U osnovi su to Su-27, Su-30 i Su-35 u različitim modifikacijama. PVO/protivraketnu odbranu takođe predstavljaju uglavnom kineski razvoji ili uspešni klonovi. Aktivno se odvija i stvaranje bespilotnih letelica. Brojke: 4167 aviona i 330 hiljada ljudi.


  1. Rusija

Ruske vojne kosmičke snage donekle zaostaju za kineskim po kvantitetu, ali su primetno superiornije u kvalitetu. Osim toga, za razliku od Sjedinjenih Država (koje će biti na prvom mestu), gde je u poslednjih 5 godina došlo do, doduše malog, smanjenja broja vazduhoplovnih snaga, u Rusiji , naprotiv, povećavaju se.

Takođe, domaća protivvazdušna-protivraketna odbrana smatra se najboljom na svetu. Ukupno, Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju na raspolaganju 3.912 aviona i 165.000 ljudi.


  1. SAD

Američko vazduhoplovstvo ima 11.767 aviona i 318.000 ljudi. Ali ovde morate uzeti u obzir dve važne tačke:

Prvo, skoro polovina američke avijacije su transportni avioni i helikopteri (5739 jedinica svetskog policajca).

Drugo, američko vazduhoplovstvo je raspršeno, bez preterivanja, širom sveta.

Ocena je sastavljena uzimajući u obzir mnoge parametre: broj, karakteristike performansi aviona i protivvazdušne odbrane, nivo obuke vojnog osoblja, „područje pokrivanja“ avijacije određene zemlje itd.

Pored očiglednog zaostatka u brojkama, navodimo i dva glavna razloga zašto su ruske vazdušno-kosmičke snage inferiorne u odnosu na američko vazduhoplovstvo:

Prvo je „područje pokrivanja“ – grubo govoreći, Rusija nema mnogo vojnih baza van zemlje u kojoj može biti stacionarana avijacija.

Drugo, bespilotne letelice su idalje slabo razvijene u Ruskoj Federaciji. Čak i sada se usled novonastalih okolnosti slabije koriste, a učestala je upotreba, između ostalog, i stranih modela. U Sjedinjenim Državama je ova oblast mnogo razvijenija, uključujući i dronove za napad.

1 KOMENTAR

  1. Rusima će ovo iskustvo u Spec.operaciji biti neprocenjivo za dalji razvoj RV i PVO-a!Ipak,čini se da je na neki način razočaralo!Mnogi kažu da bi Američka avijacija odavno osvojila potpunu prevlast u vazdušnom prostoru,ali se zaboravlja da se Amerikanci od Vijetnama(čak ni u Iraku 1991),nisu sukobljavali sa tako jakom PVO,kao što ima Ukrajina.Još dok je bila u SSSR-u,kao najzapadnija i vojno industrijski veoma razvijena republika(ove manje i ne računamo)SSSR-a,bila je isturena prema NATO paktu i morala je imati enormnu jaku PVO(raketne sisteme i lovačku avijaciju)!Ipak,i ako nije postignuta potpuna prevlast u vazduhu,Ukrajinski avioni koji polete,kako vrijeme prolazi,imaju sve manju vjerovatnoću preživljavanja i povratka u baze!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version