Naslovna Novosti Okršaj snajperista; Rusi ubili čuvenog ukrajinskog strelca i predstavili novu preciznu pušku

Okršaj snajperista; Rusi ubili čuvenog ukrajinskog strelca i predstavili novu preciznu pušku

0
okrsaj snajperista rusi ubili cuvenog ukrajinskog strelca i predstavili novu preciznu pusku
LAR-10 Счетчик
google news

„Morate ležati u jednom položaju prilično dugo. Ponekad apsolutno bez pokreta, a to zahteva visok nivo fizičke spremnosti, opreme, puške i brze reaklcije.”

Čini se da ruski snajperista uzima ovu lekciju bez šale i ubija svog legendarnog kolegu nakon što je ovaj počinio grešku i razotkrio se. Oružje ruskog snajperiste je i „ponos industrije“.

Ovo nema veze sa pričom u kojoj Saša Filipov hvali robusnu snajpersku pušku iz filma „Neprijatelj na kapiji“. U pitanju je situacija sa fronta u Ukrajini – gde se ponovo pojavio tradicionalni i lavovski oblik borbe, a mogao bi da karakteriše rat u narednih nekoliko meseci.

Opasni ukrajinski snajperista ubijen!

Ne možete a da se ne setite filma kada čujete kako je ubijen ukrajinski strelac – koji je takođe, kao i Ervin Konig Eda Harisa, bio vrhunski instruktor snajperista u Ukrajini.

Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ i član saveta Zaporožja saopštio je kasno 19. januara kako su ruski snajperisti uhvatili Olega Nebuvajla.

identifikacija oleg nebuvajlo
identifikacija oleg nebuvajlo

„Na Zaporoškom frontu eliminisan je neprijateljski snajperski instruktor najviše klase tokom protivsnajperske borbe i niza mera. Retko se približavao bliže od jednog kilometra koristeći moderne zapadne snajperske sisteme, uvek radeći sa velike udaljenosti.

Ovoga puta mu to nije pomoglo. Tehnička prednost je okončana. Oleg Nebuvajlo je uništen iz najnovijeg sistema LAR-10 ruske proizvodnje“, rekao je Rogov. Rogov je čak postavio i vojnu knjžicu ubijenog Ukrajinca.

Rat je sada dobio zaokret i deli ne samo sve elemente iz ratne drame iz 2001. godine, već čak i situaciju samog Drugog svetskog rata.

oleg nebuvajlo
oleg nebuvajlo

Strašni neprijateljski snajperista (ipak ne Nemac, već Ukrajinac); ruski protagonista koji nosi težinu patriotizma na svom ramenu, način na koji se prosečan sovjetski vojnik borio protiv nacističkog Vermahta sa uzornom hrabrošću; i smrtonosnu snajpersku pušku (ne Mosin-Nagant, već poluautomatski Lobaev LAR-10 ‘Counter’ 7,62×51 mm).

Predsednik Vladimir Putin čak u izjavama sugeriše da je ovo još jedan Veliki otadžbinski rat (kako Rusija zvanično naziva Drugi svetski rat), jer se bore i protiv neonacista u Ukrajini.

Snajperska puška Lobaev LAR-10
Video prikazuje isti sistem u akciji. Na njemu je prikazan termovizijski prikaz ukrajinskog vojnika koji se kreće na udaljenosti od 553 metra.

Pogled iz prvog lica, verovatno ruski snajperista, pokazuje ga kako uklanja maskirnu mrežu da bi otkrio istu pušku koja će nekoliko dana kasnije ubiti Olega – LAR-10.

Dva uzastopna metka obaraju ukrajinskog vojnika. Ne zna se da li je ruski strelac pucao u poluautomatskom ili automatskom režimu, ali je malo verovatno da će snajperska puška pucati kao jurišna. Fotografija za koju se tvrdi da je Oleg postavljena je na Tviter, ali nije mogla da bude verifikovana.

https://twitter.com/ClaireRoyalist4/status/1616058863450730496?s=20&t=8IjOyjIiW5sBtL6ulb11Jg

Rusija obučava specijalne „kontrasnajperiste“

Vladislav Lobaev, osnivač Lobaev Arms, na kanalu Krim24 govorio je o formiranju kontrasnajperske jedinice koja je u toku na Krimu. „Jedinica će izvršavati zadatke na najopasnijim delovima fronta, gde je neprijateljska snajperska aktivnost veoma velika.

Lobaev je spreman da jedinici obezbedi „punu paletu odgovarajućeg naoružanja” osim onoga što već ima. Ironično, LAR-10 koristi municiju 7,62×51 mm zapadnog standarda. Najavljen je ulazak u ograničenu serijsku proizvodnju krajem decembra 2022. za neke jedinice prisutne u Ukrajini.

Puška inspirisana najvećom bitkom u Drugom svetskom ratu

LAR-10 nije jedino oružje koje je Lobaev promoviše. RIA Novosti su intervjuisali ruskog vojnika koji prolazi obuku za snajperiste, gde se ističe kako herojski status, tako i zahtevan i usamljen svet snajperista.

Predstavljajući svoju višekalibarsku pušku TSVL-8 M1 Staljingrad, rekao je kako je usputno interesovanje za gađanje dovelo do toga da ga se uvuče u profesiju, koju smatra imperativom prema zemlji.

Puška je dobila ime po nekadašnjem gradu Sovjetskog Saveza, gde se odigrala najveća bitka u Drugom svetskom ratu, koja je označila preokret u ratu protiv nacističke Nemačke – na kojoj je zasnovan i čuveni film.

Snajperista kaže: „Morate ležati u jednom položaju prilično dugo…bez pokreta…sa visokim nivoom fizičke spremnosti.“ Staljingrad može da ispaljuje metke .338 Lapua Magnum ili .300 Winchester Magnum na dometu od 1.600 metara sa kapacitetom od 5 metaka.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version