Naslovna Novosti Rusija šalje na front bespilotno kopneno vozilo Marker koje samo bira i...

Rusija šalje na front bespilotno kopneno vozilo Marker koje samo bira i gađa ciljeve

3
marker bespilotno kopneno vozilo
marker bespilotno kopneno vozilo
google news

Rusi će u Ukrajinu poslati autonomnog robota [bespilotno kopneno vozilo]. Ruski medij Izvestija javlja da se radi o robotu Marker. Robot je proizveden od strane privatne ruske kompanije koja se nalazi na Uralu, Androidnaja Tehnika.

Još nema zvanične potvrde iz Kremlja. Međutim, vest je preneo Dmitrij Rogozin, šef grupe savetnika i naučno-tehničkog centra divizije „Carski vukovi“. Rogozin je preko svog Telegram naloga saopštio odluku donetu u Kremlju, a robot Marker će biti raspoređen u Donbasu.

U izjavi Rogozina se navodi da će biti poslato nekoliko jedinica Markera, ali se ne pominje tačna količina. Marker je, napisao je Rogozin, nekoliko puta testiran poslednjih godina. Deo testova obavljen je na Kosnodromu Vostočni. Dron je pokazao veoma dobre performanse u obavljanju bezbednosno-obaveštajnih poslova.

Snažan utisak ostavlja činjenica da je Marker autonomni sistem za upravljanje vatrom. Marker može sam otkriti i pogoditi neprijateljske ciljeve na udaljenosti do 15 km. Autonomni sistem ima režim identifikacije ko je prijatelj ko neprijatelj.

Marker je dizajniran na bazi otvorenog softvera. tj. u svakom trenutku njegovi kreatori mogu da dodaju nova softverska rešenja ili da izvrše lako ažuriranje. Robot je naoružan mitraljezom Kalašnjikov i sistemom od četiri protivtenkovske rakete.

Autonomno vozilo ima elektro-optički sistem za praćenje, termalnu kameru i laserski pokazivač cilja. Ovo poslednje pruža priliku da se poboljša preciznost raketnih i artiljerijskih udara iz drugih ruskih sistema naoružanja korišćenjem markera.

Sistem obavlja obradu podataka putem specijalizovanog softvera. Softver, prema ruskim specifikacijama, uključuje algoritme neuronske mreže pomoću kojih bira ko je prijatelj ili neprijatelj.

Rogozin u svom komentaru na Telegramu dodaje da kada Marker počne da funkcioniše na frontu Donbasa, rezultati tek slede. Njihova evaluacija će odgovoriti na mnoga pitanja vezana uglavnom za Markerovu efikasnost i produktivnost.

Marker bespilotno kopneno vozilo

Način identifikacije ko je prijatelj a ko neprijatelj ostaje upitno. Da bi ovaj sistem funkcionisao, Rusi bi morali da digitalizuju svo osoblje, opremu, sisteme naoružanja, pozivne znakove i unesu ih u softver.

Ovo je jedan od retkih slučajeva da je jedna od dve zaraćene strane odlučila da upotrebi savremenu vojnu opremu. Markerov nastup će sa interesovanjem pratiti ne samo Moskva, već i Vašington i svi ostali. Markerom se može ocrtati budućnost o kojoj se govori poslednjih godina, tj. pretvaranje kopnenih snaga u robote na bojnom polju.

3 KOMENTARA

  1. Softver prepoznaje ko je prijatelj a ko neprijatelj ? Svaka čast ali ne bih volio da je Marker blizu mene ,malo sam skeptičan…

  2. Стотембергу сотона си светска,злотвор паачкш света,узурпатор поробитељ туђих земаља.Рат кои сте започели САД и запад са Русијом не престаје него ће ићи док се сотонизам и зло окупатори у Свету не истребе и униште.Боже смилуј се на своје грешно православље и сачувај га.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version