Naslovna Oružje Novo Oružje Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Ruske (sovjetske) haubice

1
google news

2. “2S3 – Akacija (bagrem)” 152,4mm

Sovjetska doktrina rapidnog napada brzo je smestila i haubice na gusenice, pa je tako nastao ”Objekt 303 Akacija – bagrem”, kalibra 152 mm. Ona je, kako smo već naveli, koristila oruđe ”2A33” F. F. Petrova. Namenjena je za uništavanje utvrđenja i žive sile, kontrabatiranje, borbu protiv tenkova, komandnih punktova i taktičkih sredstava atomskog napada. Kod Sovjeta su po završetku Drugog svetskog rata dominirala protivtenkovska i jurišna samohodna oruđa. Njihova glavna uloga bila je neposredna pratnja i podrška pešadije i tenkova, kao i dejstvo po neprijatelju direktnim gađanjem. Na Zapadu su već imali samohodna oruđa koja su mogla da dejstvuju iz skrivenih pozicija, bez neposrednog gađanja, a počeo je i trend povlačenja iz naoružanja tegljene artiljerije. Tegljena artiljerija zahtevala je bar još jedno vozilo, mnogo ljudi, a podrazumevala je povećan rizik, uočljivost i ranjivost. Neophodnost samohodne artiljerije brzo se pokazala u lokalnim ratovima. Interesantno je da se najveći kočničar i neprijatelj napretku sovjetske tehnike nalazio unutar SSSR i to u liku, ni manje ni više, predsednika države, Nikite Hruščova. Taj rigidni, nekompetentni aparatčik zaustavio je sve radove na samohodnoj artiljeriji.  Posle njegove smene Ministarstvo odbrane SSSR se ohrabrilo da iskaže svoje stručno mišljenje koje su već svi znali – tegljena, vučena artiljerija je ograničavajući faktor lokalnog ratovanja i tada se ubrzano krenulo u razvoj samohodnih artiljerijskih sistema. ”Akacija” je bila rezultat takvog promišljanja. Neposredan povod bila je i pojava američkog oruđa iste klase – samohodne haubice ”M-109” u kalibru 155mm. 

akacija 1
akacija 1

Oruđe je razvijeno u  Zavodu br. 9 – ”Uraltransmaš”, a proizvodilo se od 1967. do 2006. godine. Proizvedeno je oko 4.000 komada. Dužina vozila s topom napred je 7.765 mm, a dužina tela vozila je 6.970 mm. Visina 3.050 mm. Dužina cevi je 28 kalibara, a bojevi komplet je 46 zrna. Domet je do 20,5 kilometara. Kao protivpešadijsko oružje koristi jedan PKT  u kalibru 7,62mm. Koriste je OS 16 država, a u rezervi se nalazi u čak 11 država, uključujući i SAD koje su došle do 19 primeraka radi ispitivanja. 

1 KOMENTAR

  1. Vidio sam da 1 i 2 korpus Donbasa(ex-milicije Donjecka i Luganjska),koriste i stare haubice D-1(152mm)iz Drugog rata i odlično funkcionišu (mislim da im je domet nešto preko 12km)!Bitno je ostvariti što veću gustinu artiljerijske vatre(bile su odlično zaštićene deblima i vrećama pjeska na položaju a iznad njih gusta maskirna mreža).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version