Naslovna Novosti Obračun između američkih raketa Patriot i ruskih Iskander

Obračun između američkih raketa Patriot i ruskih Iskander

0
patriot iskander
patriot iskander
google news

Dan nakon što je ukrajinski predsednik Zelenski posetio Vašington, očekivalo se da će američki zakonodavci odobriti paket pomoći Ukrajini od 45 milijardi dolara, uključujući bateriju raketne odbrane Patriot. Protivraketni odbrambeni sistem će štititi od balističkih projektila poput ruskog Iskandera.

Uzgred, poseta ukrajinskog predsednika Sjedinjenim Državama usledila je odmah nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Belorusiju, što je izazvalo strahove da će Rusija otvoriti još jedan front u sukobu koji je u toku.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot SAM

Činjenica da je beloruska vojska sada rasporedila balističku raketu sposobnu za nuklearni napad, odnosno sisteme protivvazdušne odbrane Iskander i S-400, samo je dodala goriva ovim strahovima.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se posebno zahvalio Putinu za rakete Iskander, kao i za najbolje sisteme protivvazdušne odbrane na svetu.

Sa svoje strane, Zelenski je dugo molio NATO da rakete „Patriot“ pomognu njegovoj zemlji u borbi protiv ruskih vazdušnih napada. Očekuje se da će PAC-3, ukoliko bude isporučen, pružiti donekle zaštitu od balističkih projektila.

Odluka da se sistemi pošalju u Ukrajinu dolazi sa upozorenjem da će proći meseci pre nego što rakete Patriot stignu u Ukrajinu, zajedno sa „nekoliko meseci“ potrebnih da se ukrajinske oružane snage obuče da ih koriste. Očekuje se da će američke trupe obučavati ukrajinske trupe o sistemu u trećoj zemlji, verovatno Nemačkoj.

Uprkos ovim razumnim upozorenjima da se izbegne eskalacija, Rusija je upozorila Sjedinjene Države da ne naoružavaju Ukrajinu raketnom odbranom Patriot. Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, rekao je novinarima da bi veoma tražene baterije protivraketne odbrane nesumnjivo bile fer igra za napad ruskih raketa.

ISKANDER
ISKANDER

Pored toga, dan nakon posete Zelenskog, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antolov rekao je u intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS da bi Moskva želela da zna da li će Amerikanci ili građani drugih zemalja NATO-a opsluživati rakete „Patriot“ za Ukrajinu.

Jedan američki zvaničnik je već potvrdio da je „Bajden bio veoma jasan od početka. On se nije pokolebao i neće odustati od toga sutra, sledećeg meseca ili sledeće godine da Sjedinjene Države ne šalju snage u Ukrajinu da se direktno bore protiv Rusa.

Upitan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući sa Zelenskim o obezbeđivanju Ukrajine raketama dugog dometa koje bi mogle da pogode Rusiju, Džo Bajden je rekao: „Ideja kada bismo Ukrajini dali materijal koji je suštinski drugačiji od onoga što se tamo već nalazi imala bi perspektivu razbijanja NATO-a i razbijanja Evropske unije, a i ostatka sveta… [verovatno misli na saveznike SAD] ne žele da započnu treći svetski rat…

„Proveo sam nekoliko stotina sati licem u lice sa našim evropskim saveznicima i šefovima država tih zemalja i dokazujući zašto je u njihovom interesu da nastave da podržavaju Ukrajinu. Oni to potpuno razumeju, ali ne žele da ratuju sa Rusijom. Oni ne traže treći svetski rat.”

Ubrzo nakon posete visokog profila, koja je svakako bila pažljivo praćena kako u Sjedinjenim Državama tako i u Rusiji, predsednik Putin je pozvao na prekid rata. Rekao je: „Naš cilj nije da zavrtimo zamajac vojnog sukoba, već, naprotiv, da okončamo ovaj rat.

„Svi oružani sukobi završavaju se na ovaj ili onaj način nekom vrstom pregovora na diplomatskom koloseku“, dodao je on. „Pre ili kasnije, obe strane u sukobu sednu i dogovore se. Što pre dođe ova spoznaja onima koji nam se suprotstavljaju, to bolje. Nikada nismo odustali od ovoga.”

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version