Naslovna Novosti Teški protivtenkovski bacači granata bugarske proizvodnje, isporučeni Ukrajini

Teški protivtenkovski bacači granata bugarske proizvodnje, isporučeni Ukrajini

0
teski protivtenkovski bacaci granata bugarske proizvodnje isporuceni su ukrajini
teski protivtenkovski bacaci granata bugarske proizvodnje isporuceni su ukrajini
google news

Fotografije na društvenim mrežama koje su podelili zvaničnici ukrajinske vojske pokazuju upotrebu bugarskih protivtenkovskih bacača granata ATGL-H (Teški protivtenkovski bacači granata). Ovaj tip bacača granata proizvodi bugarska kompanija Arsenal i kopija je sovjetskog SPG-9 Koplje. Informacija je objavljena u ruskim medijima, a nema zvanične potvrde bugarskih zvaničnika o tome da li su isporuke ATGL-H dolazile sa bugarske strane.

Zanimljivo da je u bugarskom Arsenalu u oktobru mesecu ove godine izbio požar, a članak o tom incidentu možete pročitati ovde.

Nema zvaničnih informacija o tome koliko se bugarskog naoružanja a ni ATGL-H koristi u Ukrajini. Na podeljenoj fotografiji vidi se ukrajinski vojnik kako gađa artiljerijskim nišanom. Ovaj artiljerijski optički nišan na ATGL je takođe proizveden u Bugarskoj.

Prema ruskim medijima, municija koju koristi ATGL-H je 73mm RHEAT-9MA2. Njihov domet bi trebalo da bude 1.300 metara, sa municijom koja može da probija oklop debljine 300 mm.

Prisustvo ATGL-H u Ukrajini dolazi samo nekoliko dana nakon što je bugarski parlament odobrio slanje oružja i municije u Ukrajinu. Međutim, stručnjaci i fotografski dokazi pokazuju da se bugarsko oružje u Ukrajini koristi skoro od početka rata. Ruski mediji preneli su, na primer, da je tokom jedne od akcija ruskih oružanih snaga u oktobru, provaljeno u skladište ukrajinskih oružanih snaga u kojem se nalazilo bugarsko oružje i municija. U ovom skladištu, osim ATGL-H, pronađena je i bugarska kopija RPG-7, kao i ATGL bacači granata.

Ruski sajt topwar.ru prenosi da je u septembru Ukrajina dobila i bugarske bacače granata SPG-9 Voin. SPG-9 Voin proizvodi bugarska kompanija Bularmas.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version