Naslovna Novosti U bugarskoj fabrici oružja Arsenal izbio požar

U bugarskoj fabrici oružja Arsenal izbio požar

0
u bugarskoj fabrici oružja arsenal izbio požar
u bugarskoj fabrici oružja arsenal izbio požar
google news

Požar je izbio u najvećem postrojenju bugarske namenske industrije propraćen je jakim eksplozijama.

Usled incidenta u bugarskoj fabrici Arsenal, jedna od radionica u kojoj se proizvodila municija je ozbiljno oštećena. Prema preliminarnim podacima, među radnicima ima i žrtava, dok u Bugarskoj smatraju da bi uzrok incidenta mogla biti organizovana sabotaža, pošto su se proizvodi preduzeća Arsenal, predpostavlja se, isporučivali Ukrajini.

U Bugarskoj fabrici oružja Arsenal izbio požar
Arsenal

Eksplozija se dogodila u Arsenalovoj fabrici u gradu Kazanlaku, a kako se sumnja, jedna osoba je poginula, dok je nekoliko povređeno.

Sudeći po video snimcima koje su snimili lokalni stanovnici, ispostavilo se da je požar na licu mesta prilično jak. Meštani tvrde da je proces pratilo nekoliko ozbiljnih eksplozija. U Sofiji za sada odbijaju da daju bilo kakve detalje po ovom pitanju. Preduzeće Arsenal aktivno isporučuje proizvode raznim klijentima pa i preko trećih zemalja, uključujući i afričke, čak i uprkos ograničenjima koja je nametnula EU.

u bugarskoj fabrici oružja arsenal izbio požar
U Bugarskoj fabrici oružja arsenal izbio požar

Treba napomenuti da je pre nekoliko meseci došlo i do vanrednog stanja u određenim bugarskim vojnim skladištima, gde je ranije navodno uskladištena municija za rashodovanje. Međutim, kako se ispostavilo, municija iz ovih skladišta završila je na teritoriji Ukrajine, a sama skladišta, predviđena za skladištenje hiljada tona municije, pronađena su praktično prazna.

Bugarska zvanično ne isporučuje oružje Ukrajini

Dok se Bugarska uzdržala od slanja teškog naoružanja ukrajinskoj vojsci i sklopila pojedinačne sporazume da im pomogne, i međunarodne i lokalne istrage su pokazale da Bugarska zapravo prodaje oružje namenjeno Ukrajini, uglavnom preko Poljske i Rumunije.

Nedavno zbačena vladajuća koalicija dala je različite odgovore na ove optužbe. Kornelija Ninova, bivša ministarka ekonomije i lider je “promoskovske” Bugarske socijalističke partije, negirala je takve tvrdnje neposredno pre početka rata, dok je bivši premijer Kiril Petkov rekao za Gardijan u junu da je Predsednik Rumen Radev bio „protiv isporuke oružja Ukrajini preko trećih zemalja“

Arsenal
Arsenal SAM7SF-84G

Poslovanje Arsenala se širi – početkom septembra najavljeno je 1.000 novih radnih mesta u fabrici, piše BIRN.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version