Naslovna Novosti Operacija „Mač kandže“: Turske trupe ulaze u Siriju nakon masovne vazdušne kampanje...

Operacija „Mač kandže“: Turske trupe ulaze u Siriju nakon masovne vazdušne kampanje protiv kurdskih baza

0
operacija mac kandze turske trupe ulaze u siriju nakon masovne vazdusne kampanje protiv kurdskih baza
operacija mac kandze turske trupe ulaze u siriju nakon masovne vazdusne kampanje protiv kurdskih baza
google news

Turska vazdušna operacija „Mač kandže“ protiv kurdskih baza na severu Sirije mogla bi da bude prvi korak ka kopnenoj operaciji, javljaju turski mediji.

Ranije su kurdski mediji javili da je Turska ponovo izvela vazdušni napad na grad Kobane na severu Sirije.

https://www.youtube.com/watch?v=vJfoj0JnWE4

Farhad Šami, šef medijskog centra Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima, rekao je na Tviteru da turski avioni napadaju grad Kobane. Turska državna novinska agencija javila je, pozivajući se na Ministarstvo odbrane, da je u toku vazdušna operacija u severnoj Siriji i severnom Iraku protiv IPG, vojnog krila Radničke partije Kurdistana (PKK) u Siriji. Turska je optužila PKK da stoji iza bombaškog napada u Istanbulu u kojem su poginule četiri osobe.

Tokom vazdušne operacije u Siriji i Iraku uništeno je 89 ciljeva, a ubijeni su mnogi lideri PKK, tvrde turski mediji. Vazdušna operacija se smatra prvim korakom ka potencijalnoj kopnenoj operaciji u Siriji.

Turska operacija „Mač kandže“ prvobitno je bila planirana za nedelju uveče, ali je počela dan ranije nakon što su američki zvaničnici unapred saznali za to.

Kurdistanska grupa za borbu protiv terorizma saopštila je u nedelju da je tursko vazduhoplovstvo izvelo više od 25 napada na položaje kurdskih oružanih grupa u Iračkom Kurdistanu i severnoj Siriji, pri čemu su poginula 32 borca IPG.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da su najnoviji vazdušni napadi Turske u severnoj Siriji i Iraku uništili baze boraca PKK. Prema turskom ministarstvu odbrane, vazdušna operacija je izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu prema članu 51 Povelje UN.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da postoje sumnje da je naredba za teroristički napad u centru Istanbula prošle nedelje stigla iz sirijskog pograničnog grada Kobanija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version