Naslovna Novosti Rusija prvi put otvorila sirijski vazdušni prostor za turske vazdušne napade na...

Rusija prvi put otvorila sirijski vazdušni prostor za turske vazdušne napade na kurdske baze

0
rusija prvi put otvorila sirijski vazdusni prostor za turske vazdusne napade na kurdske baze
rusija prvi put otvorila sirijski vazdusni prostor za turske vazdusne napade na kurdske baze
google news

Rusija je dozvolila turskom vazduhoplovstvu da izvrši napade na kurdske baze u severnoj Siriji. Turski mediji su izvestili da je sirijski vazdušni prostor na severu Arapske Republike, koji kontrolišu ruski sistemi protivvazdušne odbrane, otvoren za tursku vojnu avijaciju prvi put u poslednjih 6 godina.

Operacija, nazvana “Mač kandže”, pogodila je kurdske baze koje su korišćene za pokretanje napada na Tursku, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Jedno od kurdskih lokacija koje je uništila turska avijacija u severnoj Siriji, foto: Twiter

Turske vazduhoplovne snage napale su kurdske položaje u provincijama Alepo, Raka i Al-Hasakah u severnoj Siriji. Samo ove noći prijavljeno je 25 udara. Najmanje dvanaest osoba je poginulo u napadima.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su racije odmazda za teroristički napad u Istanbulu. Komandant arapsko-kurdskih snaga Mazlum Abdi rekao je da akcije Turske ugrožavaju stabilnost čitavog regiona.

Turske vlasti krive kurdske militante za teroristički napad 13. novembra na aveniji Istiklal u Istanbulu u kojem su poginule 4 osobe, a ranjene su 84 osobe. Turska policija uhapsila je državljanku Sirije Ahlama Albašira kao glavnog osumnjičenog za napad.

Prema izveštajima lokalnih medija, ona je tokom ispitivanja priznala da ju je regrutovala Kurdistanska radnička partija (PKK) u Siriji. Albašir je navodno bila obučena pod nadzorom američkih instruktora, objavio je list Ieni Safak, pozivajući se na policijske izvore.

Turska tvrdi da je naređenje za izvršenje terorističkog napada dao jedan od lidera sirijskog ogranka Kurdistanske radničke partije (PKK), zabranjene u Turskoj.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version