Naslovna Avijacija Pentagon razvija „Super roj“ dronova koji napadaju istovremeno

Pentagon razvija „Super roj“ dronova koji napadaju istovremeno

0
amerikanci prave dron ghost samo za ukrajince
amerikanci prave dron ghost samo za ukrajince
google news

Američka mornarica radi na novom projektu „Super roj“ koji uključuje hiljade malih dronova koji su u stanju da lete zajedno kako bi nadjačali protivvazdušnu odbranu i istovremeno napadali. Ove informacije saznajemo iz budžetskih dokumenata koje je objavio MIT Technology Review. Uspešna upotreba dronova obe strane – Rusije i Ukrajine, dokazala je njihovu efikasnost u savremenom ratovanju navde sa MIT.

U okviru projekta „Super roj“, američka vojska planira da razvije roj od hiljada dronova koji se mogu kontrolisati kao jedna jedinica. Prema budžetskim dokumentima, rojevi dronova bi mogli da se lansiraju sa raznih platformi, kao što su podmornice ili avioni.

Razvoj sistema rojeva dronova koje može biti kontrolisan od strane jednog operatera nije ograničen samo na američku vojsku. Mnoge zemlje rade na takvom projektu, uključujući Kinu, Rusiju, Indiju, Veliku Britaniju, Tursku i Izrael, koji je inače prva zemlja koja je koristila u praksi rojeve bespilotnih letelica za napade na Gazu.

Iran je takođe navodno razvio rojeve kamikaza dronova. Iran je u decembru 2021. objavio snimak vojne vežbe koja uključuje simulaciju roja dronova kamikaza na izraelskom nuklearnom objektu.

Iran Uses Kamikaze Drone Swarm on Israeli Nuclear Compound Clone (FNN 24)

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva objavila je da je uspešno testirala višestruke bespilotne vazdušne sistema (UAS) u septembru ove godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version