Naslovna Avijacija Ruski Su-30 korišćen kao „aero mamac“ u Ukrajini

Ruski Su-30 korišćen kao „aero mamac“ u Ukrajini

0
video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
google news

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva borbena aviona oborila ukrajinski ratni avion. Internet informativni portal Izvestija citirao je ministarstvo da su dva ruska lovca koja su učestvovala u bici bila Su-35 i Su-30. Ni Ministarstvo odbrane ni portali nisu rekli kada je došlo do vazdušne bitke i u kojoj oblasti u Ukrajini.

Suhoj Su-30SМ
Ilustracija Suhoj Su-30SМ

Međutim, interesantna je taktika ruskih vazdušno-kosmičkih snaga sprovedena u cilju obaranje ukrajinskog aviona. „Aero mamac“ definicija je koju daju neki azijski mediji. Prema opisu ove taktike, jedan od lovaca leti na velikoj, a drugi na maloj visini. Prvi je namenjen da obezbedi radarsko pokrivanje u radijusu od 3 do 200 km [u slučaju Su-35], dok je drugi [Su-30] tu da eliminiše neprijateljski kopneni PVO sistem.

https://igi-vod-hls.cdnvideo.ru/igi-vod/_definst_/mp4:igi/video/2022/11/6/работа%20су-30%20и%20су-35%20эмб%205.mp4/playlist.m3u8

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je upravo Su-35 oborio ukrajinski vojni avion. Ministarstvo nije htelo da otkrije model ukrajinskog aviona. oruzjeonline.com podseća da su pre samo nekoliko nedelja ruske vazdušno-kosmičke snage oborile ukrajinski Su-24. Tada je taktika bila potpuno analogna.

Su-35 današnje naoružanje

U današnjem komentarisanom slučaju, Su-35 je poleteo sa nekoliko ključnih projektila. Na snimcima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, a za koje se navodi da se vidi konkretni Su-35, vidi se kako ruski pilot poleće sa dve rakete vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD, dve RVV-BD vazduh-vazduh i dve anti radarske rakete Kh-31P.

Su-30 „aero mamac“

Su-35 poleće pre Su-30 da „proveri nebo”. U ovom konkretnom slučaju, Su-35 deluje kao avion za dominaciju u vazduhu. Leteći na velikoj visini i skenirajući nebo do 200 km svojim radarom N135 Irbis-E. Su-35 bi trebalo da obezbedi da nebo ostane čisto od vazdušnih pretnji.

Kasnije poleće Su-30, koji bi trebalo da eliminiše neprijateljski kopneni PVO sistem. Oslanjajući se na radarsko pokrivanje od Su-35, Su-30 se spušta na maloj visini da bi postigao vizuelni kontakt sa ciljem. Posle toga sledi lansiranje rakete vazduh-zemlja Kh-29, koja je razvijena za gađanje kopnenih ciljeva, kao što su sistemi PVO.

Raketa Kh-29 se često koristi od strane ruskih pilota za radarsko obeležavanje. tj. čak i kada je pod krilom Su-30 i još nije lansiran, tragači rakete detektuju cilj i prikažu ga radarom. Nakon lansiranja rakete, Su-30 se oslobađa od napada i pravi snažan manevar, menjajući pravac svog leta. Bez obzira na udaljenost lovca ili njegovu manevarsku sposobnost, projektil je već zaključan za metu i sledi pogodak.

Ovde ponovo na scenu dolazi Su-35. Sasvim je moguće da je pre nego što je Su-30 ispalio svoju raketu, neprijateljski PVO sistem detektovao Su-30 preko svog radara. U ovom slučaju, radar N135 Irbis-E postavljen na Su-35 detektuje radarske emisije iz zemaljskog PVO sistema i ispaljuje jednu od dve protivradarske rakete Kh-31P.

Uloga antiradarskih raketa

Vazduhoplovstvo Ukrajine dobro je svesno efikasnosti antiradarskih raketa. Zahvaljujući anti-radar raketama HARM koje su donirale SAD, Ukrajinci su utišali radare ruske vazdušne baze Saki na Krimu, nanevši ozbiljnu štetu i uništivši nekoliko letelica na zemlji.

Iran kupuje 24 lovca Suhoj Su-35 proizvedenih za Egipat?

Najverovatnije je radarska emisija ukrajinskog PVO sistema, pre nego što je uništen, detektovala prisustvo Su-30. Iz tog razloga, ukrajinsko vazduhoplovstvo podiglo je svoj lovac u vazduh za borbu protiv Su-30. Međutim Su-35, koji je delovao na velikoj visini i skenirajući nebo svojim radarom, to detektuje, nakon čega je ispaljena jedna od dve rakete vazduh-vazduh, koja se takođe zaključala na metu i progonila ga. Nema informacija koju je od dve rakete Su-35 koristio, ali stručnjaci pretpostavljaju da bi to mogla biti raketa RVV-BD, koja ima domet od 300 km.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version