Naslovna Mornarica Rusija testira novu stratešku nuklearnu podmornicu “Generalisimus Suvorov”

Rusija testira novu stratešku nuklearnu podmornicu “Generalisimus Suvorov”

0
rusija testira novu stratesku nuklearnu podmornicu generalisimus suvorov
rusija testira novu stratesku nuklearnu podmornicu generalisimus suvorov
google news

Na testiranju je najnovija strateška nuklearna raketna podmornica “Generalisimus Suvorov”, napravljena u fabrici “Sevmaš” u Severodvinsku – rekao je Evmenov u čestitki povodom 326. godišnjice formiranja ruske redovne flote i Dana mornara. Posle niza različitih testova, najsavremenija podmornica na nuklearni pogon počela je prijemna ispitivanja uz praktične provere svog naoružanja, precizirao je izvor.

generalissimus suvorov
Ceremonija porinuća podmornice Generalissimus Suvarov (Izvor slike: sila-lf)

Generalissimus Suvorov je ruska strateška nuklearna podmornica (krstarica) 4. generacije. Razvijena je u okviru projekta 955A (09552) Borei-A i treći u izgradnji u okviru modernizovanog projekta 955A (09552) Borei-A.

Podmornice ovog projekta su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama “Bulava”. Dobila je ime u čast velikog ruskog komandanta Aleksandra Vasiljeviča Suvorova, koji je nosio titule generalisimusa Sve-Rusije, grofa Rimnikskog i princa Italije. Decembra 2021. godine izvađena je sa navoza i porinuta 11. januara 2022. godine, pripremajući se za testove. Isporuka Pacifičkoj floti zakazana je za jul 2023. godine.

Podmornica je dugačka oko 170 metara, prečnika 13 metara i ima maksimalnu brzinu pod vodom od najmanje 46 kilometara na sat (25 čvorova). Generalissimus Suvorov je u stanju da nosi 20 Bulava podmorničkih balističkih raketa a naoružan je sa još 16 Bulava sa 6-10 nuklearnih bojevih glava na svakoj, baš kao i ostale podmornice Borei.

Ceremonija porinuća podmornice Generalissimus Suvarov (Izvor slike: sila-lf)

– U ovom trenutku, dizel-električna podmornica “Ufa” koja će popuniti podmorničke snage Tihookeanske flote, uspešno je završila državna testiranja. Sledećeg meseca će postati deo ruske mornarice – rekao je Evmenov.

“Ufa” je četvrta u nizu podmornica projekta 636.3 koje se grade za rusku Tihookeansku flotu. Ove podmornice su opremljene krstarećim raketama „Kalibar“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version