Naslovna Avijacija Ruski Su-27 ispalio projektil u blizini britanske špijunske letelice

Ruski Su-27 ispalio projektil u blizini britanske špijunske letelice

0
ruski su 27 ispalio projektil u blizini britanske spijunske letelice
ruski su 27 ispalio projektil u blizini britanske spijunske letelice
google news

Ruska raketa je lansirana u blizini britanske špijunske letelice, saopštio je državni sekretar za odbranu Velike Britanije Ben Volas. Incident se dogodio iznad Crnog mora još 29. septembra ove godine. Prema Volasovim rečima, raketu je ispalio ruski borbeni avion Su-27.

Nakon incidenta, Ben Volas je razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i izrazio zabrinutost zbog „potencijalno opasnih“ akcija ruskih pilota. Velika Britanija, međutim, ne smatra ovo što se dogodilo provokacijom na relaciji Rusija – Ujedinjeno Kraljevstvo, već smatra to kvarom.

Evo šta je Ben Volas rekao o incidentu: „Ne smatramo da je ovo namerna eskalacija od strane Rusa. Naši analitičari bi se složili da je u pitanju kvar. Međutim, to je podsetnik koliko stvari mogu biti opasne kada odlučite da koristite svoje borbene lovce na način na koji su Rusi radili tokom mnogih godina. Imamo neverovatnu sreću da stavri nisu krenule po zlu. Uopšte ne pokušavam to da banalizujem, ali ne smatramo da je to namerna eskalacija.”

oruzjeonline.com podseća da to nije prvi put da ruski avioni i avioni Velike Britanije, SAD i NATO-a nađu u neposrednoj blizini. „To je nepromišljen čin i dovodi u opasnost živote mnogih ljudi“, nedavno je prokomentarisao Ben Volas kada je ruski borbeni avion proleteo u krugu od 15 stopa od NATO aviona.

Incidenti sa Kinom

U maju smo bili svedoci sličnih provokativnih taktika između Zapada i Kine. Kineski lovac J-16 leteo je paralelno, na visini levo od australijskog P-8A Poseidon-a. Kineski lovac J-16 je na trenažnom letu u kome mora da ukloni ispaljeni vazdušni mamac. U trenutku kada su oba aviona blizu jedan drugom, kineski lovac počinje da ispaljuje projektile u pravcu mamca [napred], a zatim preduzima još opasniji manevar – lovac ubrzava i prelazi tik ispod putanje nosa australijskog P-8A Poseidon.

Međutim, incident se nije završio pređenom putanjom. Ostatke kineskih mamaca uhvatio je motor australijskog P-8A Poseidon. Mamci ne uspevaju da oštete motor, a piloti australijskog aviona uspevaju da ga vrate u Australiju i uspešno slete u vojnu bazu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version