Naslovna Novosti Izveštaj IAEA o nuklearnoj centrali

Izveštaj IAEA o nuklearnoj centrali

0
google news

Šef posmatračkog tima Ujedinjenih Nacija objavio je u utorak, 6 septembra, izveštaj o situaciji po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini nakon posete ZES u cilju inspekcije nuklearne elektrane.

Naravno, preporučeno je hitno uspostavljanje nuklearne sigurne bezbednosne zaštitne zone oko elektrane.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi takođe će obavestiti Savet bezbednosti UN o nalazima svog tima.

”Velika vrednost konačnog stalnog prisustva IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožja je već sasvim jasna. To menja igru”, rekao je Grosi, dodajući da je IAEA ostala ”u bliskom kontaktu sa svojim ukrajinskim kolegama i da je od njih nastavila da dobija dragocene novosti o situaciji” (IAEA remained in close contact with its Ukrainian counterparts and continued to receive valuable updates about the situation from them).

Opšti zaključak je sledeći: kao što smo i pretpostavili tim IAEA ispred UN je ”nepristrasno razmotrio”, bar koliko se to može shvatiti iz šturog saopštenja, samo tehničke aspekte bezbednosti elektrane. Kao što smo i pretpostavili, ”neutralni (?) posmatrači” su predložili ”hitno uspostavljanje nuklearne sigurne bezbednosne zaštitne zone oko elektrane”. Opet se ponavljamo – iz ličnog iskustva dobro znamo šta znače zaštićene bezbednosne zone i njihova ”nepristrasnost”. Dilema je da li Grosi misli da se ruska vojska povuče sa zauzete teritorije i kontrоlu prepusi protivničkoj strani uz posmatračku misiju UN ili, pak, predlaže da se ukrajinska artiljerija i trupe povuku na sigurnu distancu sa koje elektrana ne bi bila ugrožena vatrom? No, već reči da IAEA ”ostaje u bliskom kontaktu sa ukrajinskim kolegama i da će od njih nastaviti da dobija dragocene vesti o situaciji”, gde se izveštaji i podaci ruske strane nigde ne pominju, dovoljno govori o nepristrasnosti. Mislimo da je svakome jasno ko je granatiranjem ZES i pretnjom od nuklearne katastrofe imao koristi da uceni EU i UN i time, eventualno, povrati kontrolu ne toliko nad elektranom koliko nad delom bitačne teritorije. U krajnjem slučaju, to bi u datoj situaciji bio i povod za sjajnu marketinšku kampanju o ”još jednoj pobedi hrabrih boraca i njihovog oružja”. Setimo se – ”herojskim naporima”, nakon što su se Rusi evakuisali – ”zauzeto je” i strateški prilično važno Zmijsko ostrvo. Samo, u slučaju ”Zmejnog”, bila u u pitanju samo kontrola nad plovidbom Crnim morem, a u Energodaru je u pitanju bezbednost čitave Evrope.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version