Naslovna Novosti Radar grčkog S-300 markirao turske F-16 lovce

Radar grčkog S-300 markirao turske F-16 lovce

0
google news

Grčka baterija protivvazdušne odbrane, stacionirana na ostrvu Krit, sa radarom sistema S-300 markirali su turske F-16 na izviđačkoj misiji u Egejskom moru i istočnom Mediteranu.

F-16 su bili na visini od 3.000 metara (foto: Murad Sezer/Reuters)

Baterija sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300, koja se nalazi na grčkom ostrvu Krit, zaključala je radare na turske avione koji lete u okviru Nato misije u regionu. Izviđačke misije turskog aviona F-16 otkrile su radar na 10.000 stopa.

Ometanje radarom jedne zemlje vojnog aviona druge zemlje definisano je kao „neprijateljski čin“ u pravilima angažovanja NATO-a.

Drugi aspekt ovog događaja je činjenica da je jedna članica NATO Grčka, zaključala radar na ratne avione takođe države članice NATO-a.

Sličan incident i 23. avgusta

Tokom operacije sprovedene u vazdušnom prostoru Slovačke radi zaštite istočnog krila NATO-a, turski F-16 su imali zadatak da prate i štite američke B-52 opremljene raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM i AIM-9 Sidewinder.

Borbeni avioni grčkih vazduhoplovnih snaga zaključali su radare na turske F-16 koji su pratili američke bombardere B-52 u okviru misije NATO-a.

Turski F-16 kao pratnja B-52 USAF

U pitanju su bili turski F-16 iz 132. komande za naoružanje i taktiku flote, a koja se nalazi u komandi 3. glavne baze vazduhoplovnih snaga.

Prema informacijama, odmah je usledio odgovor na blokadu turskih borbenih aviona, a grčki borbeni avioni su povučeni iz regiona. Ministarstvo odbrane Turske prijavilo je incident zvaničnicima NATO-a, a grčki vojni ataše je pozvan u ministarstvo na razgovor.

Grčka kupovina S-300

Administracija kiparskih Grka [GCA] kupila je protivraketni sistem S-300 nakon sporazuma sa Ruskom Federacijom još 1997. godine.

Grčka je postavila protivvazdušne raketne sisteme S-300 na ostrvu Krit. Držala ih u stanju mirovanja duže vreme. Sistem je ponovo aktivirala 2013. godine nakon tehničkih poteškoća. Grčka je od tada izvela niz testova koji nisu blagonaklono prihvaćeni od strane američke mornarice stacionirane na Kritu.

S-300

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version